Donald Tusk: Sokan lelkesednének, ha Skócia csatlakozhatna az EU-hoz

„Ha az érzelmi oldalát nézzük, kétségem sincs afelől, hogy sokan lelkesednének az ötletért itt Brüsszelben és általában Európában is” - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke, amikor a BBC Skócia lehetséges EU-csatlakozásáról kérdezte. Tusk azt mondta, a Brexit óta nagyon is együtt tud érezni a skótokkal, de tiszteletben tartja, hogy ez egy megosztó kérdés Nagy-Britanniában.

A skótok 62 százaléka a maradásra szavazott a 2016-os Brexit-népszavazáson, Nicola Sturgeon első minszter pedig arról beszélt a kilépés éjszakáján, hogy a skótok igazi, mély fájdalmat és némi haragot éreznek a Brexit miatt. Sturgeon megismételte, hogy idén függetlenségpárti népszavazást szeretne kiírni, amit a Boris Johnson vezette brit kormány néhány hete már elutasított. 

2014 szeptemberében, vagyis jóval a Brexit-népszavazás előtt egyszer már szavaztak a skótok a függetlenségről. Akkor szűk többséggel, 55 százalékkal azok nyertek, akik maradni akartak az Egyesült Királyságban, de Sturgeon szerint a Brexit alapjaiban forgatta fel a viszonyokat. 

Ahhoz, hogy Skócia valaha beléphessen az EU-ba, mind a 27 tagállam támogatására szükség lenne, és el kellene köteleződniük az olyan közös alapok mellett is, mint az euró bevezetésének célja. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó