Donald Tusk: Sokan lelkesednének, ha Skócia csatlakozhatna az EU-hoz

külföld
2020 február 02., 07:57

„Ha az érzelmi oldalát nézzük, kétségem sincs afelől, hogy sokan lelkesednének az ötletért itt Brüsszelben és általában Európában is” - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke, amikor a BBC Skócia lehetséges EU-csatlakozásáról kérdezte. Tusk azt mondta, a Brexit óta nagyon is együtt tud érezni a skótokkal, de tiszteletben tartja, hogy ez egy megosztó kérdés Nagy-Britanniában.

A skótok 62 százaléka a maradásra szavazott a 2016-os Brexit-népszavazáson, Nicola Sturgeon első minszter pedig arról beszélt a kilépés éjszakáján, hogy a skótok igazi, mély fájdalmat és némi haragot éreznek a Brexit miatt. Sturgeon megismételte, hogy idén függetlenségpárti népszavazást szeretne kiírni, amit a Boris Johnson vezette brit kormány néhány hete már elutasított.

2014 szeptemberében, vagyis jóval a Brexit-népszavazás előtt egyszer már szavaztak a skótok a függetlenségről. Akkor szűk többséggel, 55 százalékkal azok nyertek, akik maradni akartak az Egyesült Királyságban, de Sturgeon szerint a Brexit alapjaiban forgatta fel a viszonyokat.

Ahhoz, hogy Skócia valaha beléphessen az EU-ba, mind a 27 tagállam támogatására szükség lenne, és el kellene köteleződniük az olyan közös alapok mellett is, mint az euró bevezetésének célja.