Egy gyöngyöspatai roma nő számonkérte a fideszes képviselőt, amiért az ő gyereke nem kapott normális oktatást

Miután Horváth László fideszes képviselő és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár befejezte hétfői sajtótájékoztatóját Gyöngyöspatán, nagyjából 20-30 helyi roma ember jelent meg a kultúrház mellett, sokan közülük érintettek a szegregációs perben is.

Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Horváth egyikükkel, Farkas Attilánéval visszament az épületbe, majd Csemer Gézával, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnökével beszélgettek hármasban. 

Ezt egy ideig mi is követhettük a társalgást, így kiderült, hogy Farkasnénak két gyereke van, egyikük 15 éves, kitűnő tanuló Hatvanban. A másik fiát viszont ki kellett vennie az iskolából, mert kétszer bukott, nem volt azon a szinten, mint a többi, vele egykorú gyerek. Szerinte azért, mert nem kapta meg azt az oktatást, amit a többiek. Pedig amikor óvoda végén pszichológushoz vitte a gyerekét, még kifejezetten okosnak mondták. 

Balról jobbra: Csemer Géza, Farkas Attiláné és Horváth LászlóFotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Farkasné szerint neki hiába van csak hat osztálya, még mindig többet tud, mint a nyolc osztályt végzett fia, mert neki nem kellett hétévesen az idősebbekkel együtt tanulnia. 

Horváth azt mondta, el kellene fogadni, hogy a gyöngyöspatai tanárok senkinek sem akartak rosszat. 

A sajtótájékoztatón Horváth és Maruzsa bejelentették, hogy biztonsági kamerákkal, iskolai rendészettel és a gyerekek büntethetőségi korhatárának leszállításával harcolna a kormány az iskolai erőszak ellen. Szerintük ugyanis ez áll a gyöngyöspatai problémák hátterében is. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó