Irán megszakítja az együttműködést Ukrajnával a lelőtt gép ügyében

külföld
2020 február 03., 14:26
A január 8-án lelőtt ukrán gép roncsai Teherán külterületén. A gépen 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.
photo_camera A január 8-án lelőtt ukrán gép roncsai Teherán külterületén. A gépen 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették. Fotó: ROUHOLLAH VAHDATI/AFP

Irán megszakította az együttműködést Ukrajnával a január elején Teherán fölött lelőtt ukrán utasszállítógép sorsát feltáró nyomozásban. Irán azért döntött így, mert a hétvégén egy ukrán tévétársaság levetítette azt a kiszivárgott hangfelvételt, amelyen egy, a katasztrófa idején landoló iráni utasszállító pilótája tájékoztatja a teheráni reptér légiirányítását arról, hogy rakéta villanását, majd egy nagy robbanást látott.

A felvétel alapján egyértelműnek tűnik, hogy az iráni hatóságok szinte azonnal értesülhettek az ukrán gép katasztrófájának okáról. Ezt ugyanakkor napokig tagadták, és csak vonakodva ismerték be felelősségüket.

Az iráni légelhárítás aznap lőtte le az ukrán utasszállítót, amikor az iráni Forradalmi Gárda rakétákkal bosszúcsapást mért két amerikai bázisra Irakban Kasszem Szulejmani meggyilkolása miatt. Mivel Irán amerikai válaszcsapásra számított, az egész légvédelmet harckészültségbe helyezték, ugyanakkor az iráni légiirányítás megtagadta az ország légterének lezárását.

Ebben a kavarodásban egy iráni légvédelmi egység kapkodó kezelője tévesen amerikai cirkálórakétaként azonosított egy amúgy annál sokkal lassabban, más pályán, ráadásul süllyedés helyett emelkedve haladó utasszállítót, amit aztán le is lőtt. (Via BBC)