Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul az új NAT miatt

oktatás
2020 február 04., 16:34

Szél Bernadett független parlamenti képviselő bejelentette, hogy az ombudsmanhoz fordul „a gyerekek jogait sértő NAT miatt”. „Amellett, hogy az új NAT szeptemberi bevezetése sérti a jogbiztonság elvét, tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is gyermekellenes. Mindezek miatt az alapvető jogok biztosához fordulok” – közölte.

A képviselő felidézte, hogy a gyerekek sorsát alapvetően befolyásoló módosítás során biztosítani kell a kellő felkészülési időt, ezt az ombudsman már többször kimondta. De Szél szerint a kormányt láthatóan nem érdekli a jogbiztonság: a január 31-én megjelent új NAT a szeptemberig rendelkezésre álló idő rövidségére tekintettel lehetetlenné teszi, hogy a kerettantervek és a tankönyvek időben, kellő szakmaisággal elkészüljenek, és elég idő legyen a tanárok felkészülésére.

Az Alaptörvény kimondja a gyerekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát. Szél szerint a NAT „azon túlmenően, hogy lehetetlenné teszi a megfelelő felkészülést az érintettek számára és ezzel figyelmen kívül hagyja a gyermekek érdekeit, ideológiai tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is veszélyezteti a gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát”.

A 444-nek nyilatkozó oktatási szakértők szerint kerültek progresszív elemek a január 31-én megjelent, felújított NAT bevezetőjébe, csak a megvalósításukhoz nem ad teret a továbbra is túl nagy mennyiségű tananyag. A kormány által létrehozott pedagógus-szervezet, a Nemzeti Pedagóguskar vezetője is így látja, szerinte a diákok heti óraszámának minimális mértékű csökkentése nem feltétlenül jelenti a terhelésük csökkenését, a NAT-ot kibontó kerettantervek megjelenése után ugyanis előállhat az az eset, hogy kevesebb idő alatt kell ugyanakkora mennyiségű tananyagot átpréselni a gyerekek fején.