Meghalt a vuhani orvos, aki már decemberben figyelmeztette a kollégáit az új vírusra

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Csütörtök este meghalt Li Venliang, a Vuhani Központi Kórház szemésze, aki arról vált ismertté, hogy megpróbálta figyelmeztetni a kollégáit, hogy újfajta vírus szabadulhat el, de rendőrök rászóltak, hogy ne terjesszen rémhíreket. 

December 30-án egy chatcsoportban figyelmeztette a kollégáit a vírusra, és azt tanácsolta nekik, viseljenek védőruhát a fertőzés elkerülése érdekében. Akkor még nem tudta, hogy ez egy újfajta koronavírus, de a tünetek a 2003-as SARS-vírusra emlékeztették. 

De néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint „hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”. Az orvossal együtt nyolc másik embert is előállítottak ugyanekkor álhírek terjesztése miatt.

BBC cikke szerint egy héttel a rendőrségi látogatás után Li zöld hályoggal kezelt egy nőt, akiről nem tudta, hogy már megfertőzte a koronavírus. Az orvos néhány nappal később, január 10-én köhögni kezdett, majd lázas lett és kórházba került. 

Li a történtéta kínai Weibo-n tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Azt is leírta, hogy január 10-én köhögni kezdett, majd egy nappal később belázasodott, és két napra rá kórházba került. A fertőzést január 30-án diagnosztizálták nála.

Kínában hivatalosan csak január 20-án hirdették ki a vészhelyzetet. Li Venliang esete mutatta meg, hogy a kínai kormány milyen későn reagált a fertőzésre, amiben ma már több mint 560-an meghaltak és 28 ezer embert fertőzött meg Kínában. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó