Pécsen folytatódik a Szeviép-ügy harmadfokon

igazságszolgáltatás
2020 február 06., 07:24

A Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki a Szeviép-ügy harmadfokú eljárására a Kúria, írta csütörtökön a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Vagyis a bírák elfogultsági bejelentése után kizárták a Szegedi Ítélőtáblát a bűnügyi felügyelet megszüntetésével kapcsolatos, folyamatban levő ügy elbírálásából.

A harmadfokú eljárásra a bűnügyi felügyelet megszüntetése és a másodfokú ítélet után beadott fellebbezések miatt van szükség.

A Szeviép-ügy röviden: az építkezésekkel foglalkozó cég évekkel ezelőtt bedőlt, a hitelezőit az állam kártalanította, már 2010 után. A cég vezetőit elsőfokon csődbűntett miatt elítélte a bíróság, de a másodfok bizonyítottság hiányában december 13-án felmentette őket. Az ügy mindig is politikai színezetű volt, jobboldali politikusok rendre firtatták a cégvezetés és a szegedi városvezetés közti kapcsolatot. Botka László polgármester azt mondta, semmi köze az ügyhöz.

A Szegedi Törvényszék elnöke januárban fegyelmi eljárást rendelt el a Törvényszék büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben. Hivatalosan akkor azt mondták, az igazgatási kérdések betartását ellenőrizték, a hvg.hu bírósági forrásai szerint az ügyelosztási rendet vizsgálták. Senyei György Barna, az OBH elnöke tavaly év végén a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot is eredménytelenné nyilvánította, a vizsgálat végéig nem is lesz döntés. Az egyetlen pályázó az eddigi vezető, Tárkány-Szűcs Babett volt.