Vádat emeltek a korrupt ügyész és három NAV-os társa ellen

bűnügy
2020 február 06., 09:28

Bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség 14 ember ellen a Debreceni Törvényszéken.

Az ügyészségi közlemény szerint az eljárás alá vont emberek tízmilliós nagyságrendű összegeket fizettek egy csoportnak, amelynek tagja volt három, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális bűnügyi igazgatóságának - részben vezető beosztású - hivatásos állományú tagja, egy járási ügyészségi ügyész és egy ügyvéd.

A volt ügyészt és a három egykori pénzügyőrt még 2017 júniusában helyeztek előzetes letartóztatásba.A pénzért cserébe hatósági védelme ígértek, és bűnügyi információkat adtak ki azért, hogy mentesítsék őket a büntetőeljárástól vagy cselekményüket enyhébben bírálják el. A volt ügyész és az egykori pénzügyőrök az eljárás során nem tettek vallomást, hivatásos jogviszonyuk megszűnt, jelenleg szabadlábon védekeznek, és akár 24 év börtönre is ítélhetik őket.

Az ügy további vádlottjai a bűnügyi információkat megvásárló emberek és két, befolyással üzérkedő ügyvéd.