Évtizedeken belül kihalhat a poszméhek több faja is

Az Ottawai Egyetem új kutatása szerint sokkal gyorsabban csökken a poszméhek száma a bolygón, ahogyan azt eddig gondoltuk, a nem túlélésének esélye átlagosan 30 százalékkal csökkent egyetlen generáció alatt. A tanulmány szerint a méhek azokról a területekről tűnnek el, ahol a klímaváltozás miatt emelkedett a hőmérséklet, és ha ilyen ütemben folytatódik a kihalás, akkor néhány évtized alatt a poszméhek több faja is teljesen eltűnhet a Földről.

A kutatócsoport 66 poszméh-faj adatait vizsgálta 115 éves idősoron, és arra jöttek rá, hogy a klímaváltozás eddig is sokkal durvábban érintette a méheket, mint ahogy azt az emberek hitték. Éppen ezért, amennyiben a klímaváltozás felgyorsul a jövőben, a poszméhek létszáma várhatóan még gyorsabb csökkenésre vált.

A méhek nagyon fontos beporzók, nélkülük több haszonnövényünk sem fog tudni megtermékenyülni. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér