Megint félmilliárd forint közpénz jut egy kormánybarát felvidéki újságnak

Média
2020 február 07., 17:27

A Magyar Hang vette észre, hogy a határon túli magyarok támogatására létrehozott Bethlen Gábor Alap pénzéből 475 millió forintot juttat a kormány a felvidéki Pro Media Alapítványnak „működési és eszközfejlesztési költségeinek támogatására”.

A lap azt írja, ez az az alapítvány, amely kiadja a kormány támogatásából bő két éve indult Magyar7 nevű hetilapot és működteti a hozzá tartozó ma7.sk portált, ami elindulása óta a magyar kormány szájízének megfelelő tartalmat szolgáltat a szlovákiai magyar olvasóknak.

A Magyar Hang felvidéki forrásokra hivatkozva azt írja, a lap egyértelműen kötődik a magyar kormány támogatását élvező Magyar Közösség Pártjához.

A támogatott sajtótermék egyébként nem a legerősebb a szlovákiai magyar médiapiacon. Bár nem auditálják, piaci információk szerint 1500–1600 példányt tudnak eladni belőle hetente. Mindeközben az évtizedek óta létező Vasárnap hetilap az auditált számok alapján hetente 19 ezer példányban fogy. A felvidéki magyar napilapból, az Új Szóból 14–15 ezer darabot adnak el naponta.