Szlovákiai magyar politikusok irányítják az alapítványt, ami 220 millió forintot kapott a magyar Miniszterelnökségtől

politika
2017 február 11., 10:34
comments 380

A szlovákiai sajtó (mind a magyar mind a szlovák nyelvű lapok) hetek óta cikkez arról, hogy egy Libertate Polgári Társulás nevű szervezet 710 ezer eurót, azaz kb. 220 millió forintot kapott a magyar Miniszterelnökségtől. A dologban nemcsak a szokatlanul nagy támogatás az érdekes, hanem az is, hogy korábban senki nem tudta, mi is az a Libertate Polgári Társulás, és hogy kik állnak mögötte. Többször felmerült, hogy a magyar kormány ezen a szervezeten keresztül támogatná a Magyar Közösség Pártjának (MKP) szlovákiai kampányait. 

Korábban volt már ilyesmire példa, a galántai Főnix Polgári Társulás 1 millió eurós magyar kormányközeli támogatásánál is felmerült ugyanez a vád. Ez azért gond, mert a szlovák törvények szerint a szlovákiai pártok nem fogadhatnak el anyagi támogatást külföldről, sem közvetve, sem közvetlenül.

A Parameter.sk-nak most bevallotta a csallóközcsütörtöki alpolgármester, az MKP által támogatott Németh Róbert, hogy ő a Libertate alapító elnöke. A szervezetnek Némethen kívül még két tagja van, Szitás Zoltán és Nyilfa Péter, utóbbi szintén az MKP tagja. Nyilfa ehhez képest korábban azt mondta a Parameternek, hogy ő csak ügyvédként vett részt a Libertate megalapításában, arról nem beszélt, hogy tagja is a szervezetnek.

Németh azt állítja, hogy a 710 ezer eurós magyar támogatáshoz pályázat útján jutottak, de erről nem árult el többet.

„Mindenki, aki dolgozik és pályázik, annak van esélye, hogy kapjon támogatást” - mondta zavartan nevetve.

A Libertate egyelőre nem csinált semmit, inkább csak terveik vannak. Németh azt mondta, a magyarság identitásának megőrzésével szeretnének foglalkozni, és indítanának egy újságot is. Ez már csak azért sem lenne nehéz, mert Németh egyik vállalkozásának van egy nyomdája is.

Forrás: Parameter.sk
photo_camera Németh Róbert (Forrás: Parameter.sk)

Az alpolgármester azt mondta, neki nincsenek magyarországi politikai kapcsolatai, arról viszont nem akart beszélni, hogy főnökének, Őry Péter csallóközcsütörtöki polgármesternek, aki az MKP Országos Tanácsának elnöke, nagyon is vannak. A Parameter kérdezte Némethet, hogy a támogatás megszerzésekor kamatoztatták-e Őry budapesti politikai kapcsolatait, de Németh erre annyit mondott:

„Petivel sok mindenről szoktunk beszélgetni, ezzel ezt így lezárnám.”

Hogy nem tartja-e furcsának egy ilyen fiatal szervezet ilyen komoly támogatását, arra Németh ennyit válaszolt:

„Több furcsaság is van a világban.”

Szlovákiában a politikai pártok kaphatnak támogatásokat párton kívüli szervezetektől, viszont ezeket az adatokat nyilvánosságra kell hozniuk. Az MKP weboldalán feltüntetett adományozók között kizárólag magánszemélyek szerepelnek, akik jobbára maguk is párttagok. (Parameter.sk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.