A vuhani koronavírus új neve: COVID-19

Egészségügy
2020 február 11., 16:51

Nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a „COVID-19-ként” elnevezett új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány – közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki szerint megfelelő fellépéssel „valós esély” van a kór terjedésének megállítására.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz a kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésének elősegítésére szervezett 2 napos genfi konferencia elején arra szólította fel a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat, fokozzák az együttműködést. A védőoltás csak 18 hónap múlva lehet elérhető a vírus ellen, így addig a most rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni, hogy megfékezzék a vírus terjedését – mondta.

A vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség.

A WHO irányelvei értelmében tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.

A főigazgató azt mondta, Kínában már 42 708 ember fertőződött meg, és 1017-en meghaltak. A fórumon 400 kutató és hatósági szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról videokonferencián követik a történéseket.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azt mondta, eddig a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt, de a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is.

Utasok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren 2020. január 29-én.
photo_camera Utasok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren 2020. január 29-én. Fotó: Mark Ralston/AFP

Szólt arról, hogy sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd „áttörte a fajok közötti akadályt”, és cseppfertőzéssel már emberről emberre is terjed.

A főigazgató reméli, hogy a mostani találkozó eredményeképpen kialakul a kutatások menetének terve, amihez a kutatók és az adományozók igazítani tudják a saját tevékenységüket. A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele az együttérzés, a szolidaritás, ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is, a járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség – mondta Tedrosz Adanom Gebrejeszusz. (MTI)