ENSZ: Annyit bicikliznek a hollandok, hogy az felér évi 54 millió fa elültetésével

közlekedés
2020 február 11., 15:01

Az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint a hollandok olyan sokat bicikliznek, hogy az így megtakarított szén-dioxid-kibocsátás évi 54 millió fa ültetésével ér fel – írja az Euronews. (Úgy számolnak, hogy napi 7 km-nyi biciklizés 1 kg szén-dioxidot spórol meg, mert ennyit bocsátana ki egy autó ugyanezen a távon.)

Egy amszterdami biciklis parkoló
photo_camera Egy amszterdami biciklis parkoló Fotó: AirBete/Wikipedia

Hollandiában – ahol az ország nagy része lapos, vagyis szintemelkedés nélkül bejárható – minden 4. utazást biciklivel bonyolítanak le. A kormány nagy bicikliút-hálózatot épített ki, és folyamatosan hirdeti a biciklizés egészségügyi előnyeit, az adataik szerint a biciklizés átlagosan 6 hónappal hosszabbítja meg az állampolgáraik életét. Úgy számolnak, ezzel évente a GDP 3 százalékát takarítják meg, sőt a munkáltatók adómentes juttatásokat adhatnak a bicikliző alkalmazottaknak.

A világon a közlekedés és a szállítmányozás a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, a szén-dioxid-kibocsátás negyedéért felelős. A légszennyezettség a WHO szerint évi 3,7 millió korai halálhoz vezet, csak Európában lassan évi félmilliót. (Euronews)