ENSZ: Annyit bicikliznek a hollandok, hogy az felér évi 54 millió fa elültetésével

Az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint a hollandok olyan sokat bicikliznek, hogy az így megtakarított szén-dioxid-kibocsátás évi 54 millió fa ültetésével ér fel – írja az Euronews. (Úgy számolnak, hogy napi 7 km-nyi biciklizés 1 kg szén-dioxidot spórol meg, mert ennyit bocsátana ki egy autó ugyanezen a távon.)

Egy amszterdami biciklis parkolóFotó: AirBete/Wikipedia

Hollandiában – ahol az ország nagy része lapos, vagyis szintemelkedés nélkül bejárható – minden 4. utazást biciklivel bonyolítanak le. A kormány nagy bicikliút-hálózatot épített ki, és folyamatosan hirdeti a biciklizés egészségügyi előnyeit, az adataik szerint a biciklizés átlagosan 6 hónappal hosszabbítja meg az állampolgáraik életét. Úgy számolnak, ezzel évente a GDP 3 százalékát takarítják meg, sőt a munkáltatók adómentes juttatásokat adhatnak a bicikliző alkalmazottaknak.

A világon a közlekedés és a szállítmányozás a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, a szén-dioxid-kibocsátás negyedéért felelős. A légszennyezettség a WHO szerint évi 3,7 millió korai halálhoz vezet, csak Európában lassan évi félmilliót. (Euronews)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.