Félmillió rovarfaj sodródott a kihalás szélére

Az egymillió veszélyeztetett állat- és növényfajból nagyjából 500 ezret rovarok tesznek ki, figyelmeztetnek a kutatók egy vasárnap közzétett tanulmányban, ami a Biological Conservation nevű folyóiratban jelent meg. 

Legutóbb 66 millió évvel ezelőtt volt példa a rovarok ilyen tömeges eltűnésére, amikor egy meteorit-becsapódás többek közt a dinoszauruszokat is elpusztította. Most viszont szinte kizárólag az emberiséget lehet felelősségre vonni a rovarok pusztulásáért, amiben közrejátszik a rovarirtó szerek használata, a klímaváltozás és az is, hogy több, mint kétezer rovarfajta szerepel az emberi étrendben. 

Egy méh virágport gyûjt a virágzó almafánFotó: Varga György/MTI/MTVA

A pillangók, bogarak, hangyák, méhek, darazsak, legyek, tücskök és szitakötők eltűnése ráadásul helyrehozhatatlan károkat okoz olyan természetes folyamatokban, mint a növények beporzása, nem beszélve arról, hogy ezek a rovarok a kártevők pusztításában is fontos szerepet töltenek be. Annyira, hogy ennek globálisan 235-577 milliárd dollárban kifejezhető értéke van. A rovarok pusztulása ráadásul Európában és az Egyesült Államokban is a madarak számának csökkenéséhez vezetett.

Pedro Cardoso, a cikk vezető szerzője szerint ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a nagyjából 5,5 millió rovarfajból több milliót nem is ismerünk, így nem is lehet pontosan felmérni a pusztulás mértékét. 

Becslések szerint az összes rovarfaj 5-10 százaléka halt ki az ipari forradalom kezdete óta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér