A Médiatanács elárulta, miért nem foglalkozott az M1 döbbenetes Karácsony-interjújával

politika
2020 február 12., 13:56

Az M1 Ma este című műsora január 21-én készített felejthetetlen interjút Karácsony Gergellyel. Mészáros Kata ezeket kérdezte Budapest főpolgármesterétől:

link Forrás

A műsor után többen is bejelentést tettek a – kizárólag fideszesekből álló – Médiatanácsánál, hogy vizsgálják meg, a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors és pontos tájékoztatás és a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvi követelményének.

A HVG azt írja, hogy a Médiatanács megállapította: törvényi felhatalmazás nélkül nem indíthat eljárást, mivel az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, csak konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni. Az M1 csatorna esetében a közszolgálatiságot, az alapelvek megvalósulását a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal – közölték.

Azt is közölték, hogy a beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatóak el. Olyankor speciális eljárás irányadó, annak egyik feltétele, hogy a kérelmező először kifogásával a médiaszolgáltatóhoz forduljon, ezt pedig a panasz benyújtói nem igazolták, és a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be.

A Médiatanács szerint egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt nem lehet hatósági eljárás tárgya.

A Médiatanács közölte azt is, hogy a budapesti Manna FM szolgáltatóját 40 ezer forintra büntette, mert a szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi közéletet segítő műsort sugárzott egy vizsgált novemberi adáshéten. :D (HVG)