Elvette Matteo Salvini mentelmi jogát az olasz szenátus

külföld
2020 február 12., 16:53

Előzetes jelentések szerint az olasz kormánytöbbség megszavazta a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és a jobbközép koalíció vezetője mentelmi jogának megvonását a római felsőházban tartott szavazáson. Salvini bejelentette, hogy az olaszországi határok védelméért kész bíróság elé állni.

A kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt, korábbi bejelentéseik szerint Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására szavaztak. Ez önmagában elégnek ígérkezik a többség biztosításához. A jobbközép koalícióból a Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) nemmel szavazott, a Liga szenátorai tartózkodtak. A kormány tagjai távol maradtak. A szavazás hivatalos eredménye késő estére várható.

Az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója fedélzetén érkezett 131 migráns tavaly július végén 5 napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták az átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini „túszul ejtette” a migránsokat, korlátozva a személyi szabadságukat, visszaélt a hivatali hatalmával, és megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Matteo Salvini a felszólalásában azt mondta: kész a bíróság elé állni, belügyminiszterként, olaszként és emberként is Olaszország határvédelmét és biztonságát tartotta szem előtt. „Nem loptam, (…) a határokat védtem, és az alkotmány szerint Olaszország határainak és biztonságának védelme nem jog, hanem szent kötelesség” – mondta a volt belügyminiszter.

Azt mondta, a migránsok azonnali és automatikus partraszállásának megakadályozásával Olaszországot, az olaszokat és az Olaszországban legálisan élő bevándorlókat védte meg az embercsempészektől. „Az olasz nép kizárólagos érdekében jártam el” – mondta. Azt mondta, a baloldal régi bevált módszerét alkalmazza, vagyis bírósági ügyekkel akarja „megsemmisíteni a politikai ellenfeleit”. Azt mondta, ő soha nem küldené bíróság elé a baloldali politikusokat.

A volt és jelenlegi miniszterelnök Giuseppe Contéhoz, valamint a Liga volt szövetségese, az M5S-hez intézve szavait Matteo Salvini azt mondta, a Ligára szavazó olaszok és a Ligával 1,5 évig kormányzó Conte és az M5S is jól tudta, hogy ő a választási ígérete szerint mindent megtesz az embercsempészek, illegális bevándorlók megállítására a határok védelmével. Salvini elutasította a vádat, hogy túszul ejtette volna a migránsokat. Az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója máltai felségvizeken sietett a migráncsoport segítségére, és a hajóról betegek és kiskorúak azonnal leszállhattak – mondta.

A Gregoretti-ügyet a szicíliai Siracusa ügyészsége indította. A Liga vezetője 15 évig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Matteo Salvini sajtótájékoztatót tart Rómában 2019 július 15-én.
photo_camera Matteo Salvini sajtótájékoztatót tart Rómában 2019 július 15-én. Fotó: Andreas Solaro/AFP

Ezzel egy időben az ügyészség az Open Arms hajó miatt is eljárást kezdeményezett a politikus ellen. A szenátus mentelmi bizottsága erről február 27-én hoz döntést. A Proactiva Open Arms spanyol civilszervezet hajója tavaly nyáron 19 napot töltött a nyílt tengeren, 164 emberrel a fedélzetén.

Salvini mentelmi jogának esetleges megvonása után a volt belügyminiszterrel szembeni eljárás a szicíliai Catania bíróságára kerül, aminek meg kell erősítenie a vádakat. Korábban a cataniai ügyészség nem támogatta a Salvinivel szembeni vádemelést. Ha a Liga vezetőjét mégis bíróság elé állítják, ez Olaszországban több éves tárgyalássorozatot jelenthet. Matteo Salvini is azt mondta, biztos benne, hogy a Gregoretti-ügy el lesz napolva.

Ennek ellenére, miután megvonták mentelmi jogát, más ügyészségek is eljárást kezdeményezhetnek Matteo Salvinivel szemben, nem kizárt, hogy ugyanezt teszik az NGO-k és az azonnali olaszországi partraszállástól megfosztott migránsok is.

Salvini mentelmi jogának megvonása megosztja az olasz politikát és a jogszakértőket is, mivel ez az első alkalom, hogy az ügyészség egy miniszterrel szemben azért akar vádat emelni, hogy a kormánya politikáját képviselte.

Giorgia Meloni, az FdI elnöke „üldözésnek” nevezte a Matteo Salvinivel szembeni ügyészi fellépést hangoztatva, hogy a volt belügyminiszter „munkáját végezte a határok védelmében”. A FI frakcióvezetője Mariastella Gelmini „veszélyes precedensnek” nevezte az ügyet, szerinte nehéz elhinni, hogy a miniszterelnök Giuseppe Conte és a az M5S vezetője. Luigi Di Maio nem osztotta a Gregorettivel kapcsolatos döntéseket. (MTI)