Mióta mérik, az idei volt a legmelegebb január

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint az időjárási feljegyzések 141 évvel ezelőtti kezdete óta soha nem volt olyan meleg a január, mint 2020-ban.

A globális föld- és tengerfelszíni hőmérséklet 1,14 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál, és 0,04 fokkal meghaladta a 2016-ban mért eddig rekord magas januári átlaghőmérsékletet.

Az átlaghőmérséklet a 20. századi átlagnál az északi féltekén 1,5 fokkal, a délin 0,78 fokkal volt magasabb.

2020 januárja volt a 44. egymást követő január és a 421. egymást követő hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. század átlagánál (legalábbis nominálisan) – közölte a NOAA.

Szánhúzó kutyák gázolnak a vízben Északnyugat-Grönlandon 2019. június 13-án.Fotó: Steffen Olsen/AFP

Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése januárban 5,3 százalékkal volt kisebb az 1981-2010 közötti átlagnál, az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 9,8 százalékkal volt az átlagosnál kisebb. (NOAA, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.