A Youtube a PS-pedoügyről: Egyértelmű irányelvek, zéró tolerancia

media
2020 február 14., 21:32

Egy héttel azután, hogy a Youtube egy feltöltött, de nem publikált gyerekpornórészlet miatt mindenestül letörölte a Pesti Srácok csatornáját és évek alatt publikált videoanyagait, nem kis felzúdulást okozva a kormánysajtóban és a cenzurális gyakorlat miatt aggódó normális sajtóban is, a cég végül közleményt adott ki. Ennek rövid verziója így néz ki:

„A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja. Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, minél gyorsabban eltávolítjuk azokat, valamint jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük.

közösségi Irányelveink ismertetik, milyen tartalmakat engedélyezünk – illetve nem engedélyezünk – a YouTube-on. A megszüntetésekkel kapcsolatos további információkért kérjük, tekintse át ezt a  Help Center cikket, amely felhívja a figyelmet arra is, amennyiben egy csatorna megszűnt, előfordulhat, hogy a megszüntetett csatorna felhasználója nem birtokolhat, indíthat vagy férhet hozzá másik YouTube-csatornához sem. A korlátozások kikerülésére másik csatorna használata sem engedélyezett a YouTube-on.”

A cég terjedelmesebb formában is kiadta a nyilatkozatot, ebben részletezi a kétmilliárd felhasználóval rendelkező videomegosztó közösségi irányelveinek fontosságát és alkalmazásának nehézségeit. Mint írják, rengeteg  energiát fektetnek abba, hogy a szabályokat sértő tartalmakat még azelőtt eltávolítsák, mielőtt nagyobb számú felhasználó láthatná azokat. Az automatizált rendszerek révén 2019 második negyedévében a megjelölt tartalmak 80 százalékát még azelőtt eltávolították, hogy akár egyetlen felhasználóhoz is eljuthattak volna.

A cég hangsúlyozza, hogy a fiatalkorúak és a családok védelme érdekében rengeteget invesztált olyan technológiákba, amelyek automatikusan fölismerik az ebből a szempontból érzékeny tartalmakat. Ilyen például a CSAI Match technológia, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó képanyagok gyors detektálását és bejelentését teszi lehetővé. 

A videómegosztó irányelvei egyaránt tiltják azokat a tartalmakat, amelyek a kiskorúak kizsákmányolását mutatják be, bármilyen módon ösztönzik a veszélyes vagy káros magatartást, illetve a kiskorúakról szóló videókat „potenciálisan kizsákmányoló célból” gyűjtenek össze.

2019 harmadik negyedévében a YouTube több mint 800 000 videót távolított el gyermekbiztonsági irányelveinek megsértése miatt, és több mint 60 000 csatornát szüntetett meg.