Az egri bíróság nem tartotta valószínűnek, hogy a Betyársereg tagjai rasszista indítékból zaklattak volna romákat

Az  Egri Járási Ügyészség 2017 decemberében vádolta meg a Betyársereg a Betyársereg öt tagját gyűlöletbűncselekmény elkövetésével. Köztük ott voltak a jobbikos Sneider Tamásnak a fiai is. A vád szerint 2015-ben, februártól júniusig a Betyársereg tagjaiként kibéreltek egy családi házat a kis Heves megyei Szúcs faluban, és hónapokon keresztül megfélemlítettek egy roma családot: kamerázták, fenyegették őket és megpróbálták elérni, hogy elköltözzenek. Azért kezdték zaklatni őket, mert olvastak egy szúcsi családról szólt, akik falopásból élnek és rettegésben tartják a környéket. Végül a roma család végül 2016 februárjában tényleg elköltözött a településről.

A sértetteket a TASZ képviselte. A jogvédő szervezet pénteki beszámolója szerint az Egri Járásbíróság nem állapított meg rasszista indítékot, csupán zaklatásért ítélte el a Betyársereg tagjait, akik hónapokon át fenyegettek egy Heves megyei roma családot. Az Egri Járásbíróság számára irreleváns volt, hogy az elkövetők a neonáci szervezet tagjai voltak, mégpedig azért, mert politikai kérdésekben nem foglalhat állást. Szerinte a sértettek túlreagálták az ügyet. 

A szerdán hozott ítélet szerint a hat vádlottból öt bűnös, de nem a vád szerinti közösség tagja elleni erőszak bűntettében, hanem többrendbeli, társtettesként és csoportosan elkövetett zaklatásban. A vádlottak pénzbüntetést kaptak.

Ugyanakkor a a TASZ szerint a bíróság nem volt hajlandó figyelembe venni a társadalmi kontextust, amiben az ügy zajlott, és ezáltal az elkövetők nyilvánvaló indítékát. Arra hivatkozva, hogy politikai ügyekben nem foglalhat állást, egyszerűen kirekesztette a tényállásból az ügy lényegét, vagyis hogy a Betyársereg tagjai voltak az elkövetők, ezért rettegtek tőlük minden alappal a roma származású sértettek. 

Mivel az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, másodfokon, az Egri Törvényszéken más ítélet születhet.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó