Az épülő Tesla-gyár miatt 92 hektárnyi erdőt vágnának ki Berlin mellett, de egy német bíróság most közbelépett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy német bíróság felszólította a Teslát, hogy azonnal fejezzék be annak a Berlin közelében fekvő erdőnek a kivágását, melynek helyére az első európai autó- és akkumulátorgyárukat szánják. 

A Gigafactory leendő helyénFotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Az amerikai autógyártó novemberben jelentette be, hogy az első Gigafactory a Brandenburg tartományban lévő Grünheide-ben épül majd fel, nem messze a német fővárostól. 

Ugyan az állami környezetvédelmi hatóság engedélyt adott a gyár építéséhez szükséges 92 hektáros erdő kiirtására, a gyár még nem kapta meg az építési engedélyt azaz Elon Musk vállalata úgy kezdte meg a terület 'megtisztitását', hogy még nincs is meg az összes engedélyük.

A bíróság vasárnapi közleménye szerint azért szólították fel a Teslát a fakivágások leállítására, mert már csak mindössze három napnyi munka lenne kivágni a maradék erdőt, miközben a bíróság még nem döntött azzal a beadvánnyal kapcsolatban, amit környezetvédő szervezetek adtak be a favágások ellen. 

És a bíróság nem szeretné, hogy a Zöld Liga által beadott inditványról úgy kéne döntsenek, hogy közben annak kimenetele már gyakorlatilag lényegtelen lenne. 

Kereszténydemokrata és FDP-s politikusok már jelezték, hogy komoly károkat okozna egy olyan döntés, amely azt a látszatot kelthetné, hogy Németország nem egy olyan hely, ahol könnyen lehet vállalkozni. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér