A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni

Egy 95 éves olasz férfi, Antonio Finelli alaposan meglepődött, amikor ellátogatott a brit Belügyminisztérium egyik hivatalába, hogy rendezze a Brexit utáni státuszát.

A hivatalban ugyanis arra kérték, bizonyítsa, hogy valóban az Egyesült Királyság lakosa, annak ellenére, hogy a rendszerben látszik: 32 éve a szigetországban veszi fel a nyugdíját -írja a Guardian.

Finelli 68 éve, 1952-ben érkezett az országba, a második világháború utáni bevándorlási hullámmal, amit azért támogatott a királyság, hogy munkaerőt szerezzen a háború utáni újjáépítéshez.

Finelli a Guardiannak elmesélte,

akkoriban az országba érkező munkásokat egy heti munkabér-előleggel és szendvicsekkel várták a kikötőben, ahová a hajójuk befutott. 

Most, 70 évvel később viszont 80 oldalnyi banki igazolással kellett bizonyítania, hogy joga van maradni az országban, ha majd egy átmeneti időszak után az Egyesült Királyság gyakorlatilag is kilép az Európai Unióból.

Fotó: Guardian

A lehetetlen helyzet oka, hogy a Belügyminisztérium nem tudja kezelni azt a fajta dokumentumot, amivel Finelli tudja bizonyítani a tartózkodása törvényességét. Ez az úgynevezett aliens' certificate, azaz idegenrendészeti bizonyítvány, amit az 1918 és 1957 között az országba vándorolt külföldiek kaptak.

Finelli a hivatalban egy önkéntesre várakozva azt mondta a Guardian-nek, hogy értetlenül áll a helyzet előtt, és az unokái jövőjéért is aggódik.

A Guardian azt írja, a történet jól mutatja, milyen nehéz helyzetbe hozza a Brexit az országban élő, érintett időseket (vagy más sérülékeny csoporthoz tartozó embereket), akik sokszor nem értik, mit várnak tőlük, és mi történik velük.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó