A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni

külföld
2020 február 17., 14:02

Egy 95 éves olasz férfi, Antonio Finelli alaposan meglepődött, amikor ellátogatott a brit Belügyminisztérium egyik hivatalába, hogy rendezze a Brexit utáni státuszát.

A hivatalban ugyanis arra kérték, bizonyítsa, hogy valóban az Egyesült Királyság lakosa, annak ellenére, hogy a rendszerben látszik: 32 éve a szigetországban veszi fel a nyugdíját -írja a Guardian.

Finelli 68 éve, 1952-ben érkezett az országba, a második világháború utáni bevándorlási hullámmal, amit azért támogatott a királyság, hogy munkaerőt szerezzen a háború utáni újjáépítéshez.

Finelli a Guardiannak elmesélte,

akkoriban az országba érkező munkásokat egy heti munkabér-előleggel és szendvicsekkel várták a kikötőben, ahová a hajójuk befutott. 

Most, 70 évvel később viszont 80 oldalnyi banki igazolással kellett bizonyítania, hogy joga van maradni az országban, ha majd egy átmeneti időszak után az Egyesült Királyság gyakorlatilag is kilép az Európai Unióból.

photo_camera Fotó: Guardian

A lehetetlen helyzet oka, hogy a Belügyminisztérium nem tudja kezelni azt a fajta dokumentumot, amivel Finelli tudja bizonyítani a tartózkodása törvényességét. Ez az úgynevezett aliens' certificate, azaz idegenrendészeti bizonyítvány, amit az 1918 és 1957 között az országba vándorolt külföldiek kaptak.

Finelli a hivatalban egy önkéntesre várakozva azt mondta a Guardian-nek, hogy értetlenül áll a helyzet előtt, és az unokái jövőjéért is aggódik.

A Guardian azt írja, a történet jól mutatja, milyen nehéz helyzetbe hozza a Brexit az országban élő, érintett időseket (vagy más sérülékeny csoporthoz tartozó embereket), akik sokszor nem értik, mit várnak tőlük, és mi történik velük.