Az ABB gyár bezárása 13,7 százalékra növelheti Ózdon a munkanélküliséget

gazdaság
2020 február 17., 06:23
Az ABB ózdi gyártelepe. A tervek szerint a gyár az év végéig bezár, ezzel 1200 munkahely veszik oda.
photo_camera Az ABB ózdi gyártelepe. A tervek szerint a gyár az év végéig bezár, ezzel 1200 munkahely veszik oda. Fotó: Google Street View

Talán egyetlen városnak se jöhetett volna olyan rosszul egy gyárbezárás híre, mint Ózdnak. A 24.hu cikke szerint az elektronikai alkatrészeket gyártó ABB üzemének év végéig tervezett bezárása miatt a város adóbevételei egyharmadától is eleshet, az 1200 álláshely megszűnése egymagában öt százalékponttal, 13,7 százalékra növelheti az ózdi álláskeresők táborát.

Ez az adat önmagában jelzi, hogy mennyire kettészakadt az ország. A 24 a statisztikák közül a nyilvántartott álláskeresők adataival számolt, mert erről van országos kimutatás. Ez ugyan nem fedi a teljes állástalan lakosságot, mert nincsenek benne azok a munkanélküliek, akik nem regisztrálták magukat álláskeresőként. De még ez is azt mutatja, hogy miközben Borsod-Abaúj-Zemplén megye népessége az ország egészének csupán a hét százaléka, az álláskeresők 14 százaléka ott él.

Az ország nyugati feléhez képest elképesztően magas az álláskeresők száma. A 24 összesítése szerint Somogy és Baranya megyéket nem számítva az egész Dunántúlon összesen kétezerrel van csak több álláskereső, mint három Északi megyében, Nógrádban, BAZ-ban és Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Ennek egyik fő oka a strukturális munkanélküliség, vagyis az, hogy az álláskeresők képzettsége nem passzol a munkáltatók igényeihez. Ebből adódik, hogy bár a legtöbb álláskereső az ország északkeleti részén él, ott van a legkevesebb üres álláshely is. Ezzel szemben Budapesten, Győr-Moson-Sopronban és Pest megyében rengeteg a betöltetlen álláshely is, amire nincs megfelelő ember.