Az amerikaiak megszakíthatják a hírszerzési együttműködést a Huaweivel szerződő országokkal

külföld
2020 február 17., 06:29

Az Egyesült Államok megszakítja a hírszerzési együttműködést azokkal az európai országokkal, melyek 5g mobilhálózatuk kiépítésében a kínai Huaweinek is szerepet adnak, írta a twitterén Richard Grenell, az amerikaiak berlini nagykövete. Grenell azt írta, hogy Trump egyenesen az elnöki különgépéről hívta fel, hogy egyértelművé tegye álláspontját.

Trump szerint a Huawei kémkedésre használja fel a megszerzett adatokat, és "nem méltó a bizalomra". Trump szerint így a Huaweivel együttműködő országok veszélybe sodorják a hírszerzési értesülések és más információk megosztását.

Az Egyesült Államok régóta próbálja elérni az európai országoknál, hogy ne adjanak szerepet a Huaweinek az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítésében. Kulcsfontosságú európai szövetségeseik, köztük az Öt Szem néven a második világháború óta működő angolszász titkosszolgálati együttműködésben részt vevő Nagy-Britannia ezidáig mégis azt mondták, hogy nem kívánják megakadályozni a kínai konszern részvételét a hálózat kiépítésében, de korlátozásokat érvényesítenek azzal kapcsolatban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a Huaweit és más, államilag támogatott kínai technológiai cégeket "a kínai hírszerzés trójai falovainak" nevezett, hozzátéve, hogy a Huawei által megszerzett információk a Kínai Kommunista Párthoz kerülnek. Kínai hivatali partnere, Vang Ji ezzel szemben arra szólította fel az európai kormányokat, hogy az ügyben részrehajlás nélkül döntsenek, Washingtont pedig azzal vádolta, hogy lejáratókampányt folytat Kína ellen. (Via MTI)