Egész Hupej tartományra, 58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént

Ápolók a vuhani Vörös Kereszt Kórházban, Hupej-tartomány központjában. A kínai hatóságok vasárnap az egész, 58 millió lakosú tartományt vesztegzár alá vonták.Fotó: STR/AFP

Tovább szigorítják az óvintézkedéseket a kínai hatóságok a koronavírus okozta COVID-19 járvány megfékezése érdekében. A legújabb tervek szerint gyakorlatilag az 58 millió lakosú Hupej tartomány egészét karanténba zárják. Ennek a tartományak a központja a 11 milliós Vuhan, amelyet már hetek óta vesztegzár alatt tartanak. Vasárnaptól a tartomány összes városára ugyanezek az intézkedések érvényesek: senki se hagyhatja el a falvakat, de még a városnegyedeket is elzárják egymástól. Bármilyen jármű vagy külső személy csak a legszükségesebb esetben léphet át városrészek, falvak határán.

A tartományban minden közúti közlekedést is betiltottak a mentő- és rendőrautók, illetve a létfontosságú árukat szállító járművek kivételével. Korlátozni fogják továbbá az emberek számát az üzletekben, és a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására.

A kínai hatóságok szerint a karantén működik, legalábbis erre következtetnek abból, hogy Hupejen kívül vasárnap csak 118 új esetet diagnosztizáltak - két hete még 890 új esetet jelentettek az ország Hupejen kívüli részein. Ott amúgy vasárnap további 1930 esetet regisztráltak, amivel már hetvenezer fölé nőtt a járvány eddigi fertőzötteinek száma.

A halálos áldozatok száma vasárnap 105 volt, a járvány kezdete óta 1770-en vesztették életüket.

A WHO vasárnapi tájékoztatása szerint lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását. Az illetékes kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője, Mi Fong szerint a fertőzöttek körében a súlyos állapotban lévők aránya szombat éjfélig 22 százalékra csökkent a január 27-én jelentett 32 százalékról. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér