Csődvédelmet kért az Amerikai Cserkészszövetség a rengeteg szexuális bántalmazásért indult per miatt

Az amerikai fiatal fiúkkal több mint 110 éve foglalkozó Amerikai Cserkészszövetség csődeljárás elleni védelem iránti kérelmet nyújtott be, miután szexuális visszaélés miatti perek árasztották el őket, amik hatalmas kártérítési összegekhez vezethetnek – írja a Guardian. Több ezer férfi mondja, hogy évtizedekkel korábban zaklatták őket cserkészek és más vezetők.

A szövetség gazdasági nehézségei csak nőttek, mivel az államok a közelmúltban megváltoztatták a szabályokat, így az áldozatok akár évtizedekkel ezelőtt okozott sérelmekért is kérhetnek kártérítést. Több államban ügyvédek keresik azokat az egykori cserkészeket, akik áldozatai voltak molesztálásnak vagy visszaéléseknek.

Jogászok szerint a kártérítések és a peren kívüli megegyezések miatt a most is több mint kétmillió fiatalt a sorai között tudó szövetségre országos csőd is várhat. Egy ilyen csődeljárás sokkal nagyobb mértékű lenne, mint ami a katolikus egyház bántalmazós ügyeiben indult, mert ott egyházmegyei szinten kezelték az eseteket.

Az AP korábban azt írta, a katolikus egyházhoz hasonlóan a cserkészszövetség is sokáig köztiszteletben álló intézmény volt, de aztán kiderült, hogy vonzották a pedofilokat, akik próbálták a fiatal fiúk bizalmát kihasználni. Mindkét szervezetről kiderült, hogy titokban listákat vezettek a potenciális bántalmazókról és zaklatókról. A cserkészszövetség az 1920-as évek óta vezette az „alkalmatlanok listáját” olyan felnőtt önkéntesekről, akiknél fennállt a gyerekmolesztálás esélye. Bírósági keresetekkel kb. 5000 aktát nyilvánosságra hoztak, de sokat még mindig titkosítva kezelnek. A cserkészszövetség szerint ha bárki felkerül a gyanús alakok listájára, akkor azt jelentik a hatóságoknak, illetve kitiltják a szövetség összes programjából. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó