Csődvédelmet kért az Amerikai Cserkészszövetség a rengeteg szexuális bántalmazásért indult per miatt

külföld
2020 február 18., 15:54

Az amerikai fiatal fiúkkal több mint 110 éve foglalkozó Amerikai Cserkészszövetség csődeljárás elleni védelem iránti kérelmet nyújtott be, miután szexuális visszaélés miatti perek árasztották el őket, amik hatalmas kártérítési összegekhez vezethetnek – írja a Guardian. Több ezer férfi mondja, hogy évtizedekkel korábban zaklatták őket cserkészek és más vezetők.

A szövetség gazdasági nehézségei csak nőttek, mivel az államok a közelmúltban megváltoztatták a szabályokat, így az áldozatok akár évtizedekkel ezelőtt okozott sérelmekért is kérhetnek kártérítést. Több államban ügyvédek keresik azokat az egykori cserkészeket, akik áldozatai voltak molesztálásnak vagy visszaéléseknek.

Jogászok szerint a kártérítések és a peren kívüli megegyezések miatt a most is több mint kétmillió fiatalt a sorai között tudó szövetségre országos csőd is várhat. Egy ilyen csődeljárás sokkal nagyobb mértékű lenne, mint ami a katolikus egyház bántalmazós ügyeiben indult, mert ott egyházmegyei szinten kezelték az eseteket.

Az AP korábban azt írta, a katolikus egyházhoz hasonlóan a cserkészszövetség is sokáig köztiszteletben álló intézmény volt, de aztán kiderült, hogy vonzották a pedofilokat, akik próbálták a fiatal fiúk bizalmát kihasználni. Mindkét szervezetről kiderült, hogy titokban listákat vezettek a potenciális bántalmazókról és zaklatókról. A cserkészszövetség az 1920-as évek óta vezette az „alkalmatlanok listáját” olyan felnőtt önkéntesekről, akiknél fennállt a gyerekmolesztálás esélye. Bírósági keresetekkel kb. 5000 aktát nyilvánosságra hoztak, de sokat még mindig titkosítva kezelnek. A cserkészszövetség szerint ha bárki felkerül a gyanús alakok listájára, akkor azt jelentik a hatóságoknak, illetve kitiltják a szövetség összes programjából. (Guardian)