Elvették a támogatást, a kutatóknak fizetniük kell az Arcanum anyagaiért

A Media1 azt írja, idén az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) nemzeti programjának költségvetése már nem biztosítja az Arcanumhoz való ingyenes hozzáférést a tagintézmények tagjainak.

Az EISZ tagintézményei többféle államigazgatási szerv (Országos Bírói Hivatal, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, stb.), de több levéltár, felsőoktatási intézmény, múzeum, könyvtár, egészségügyi intézmény és több határon túli szervezet is idetartozik. Az itt dolgozók vagy tanulók eddig ingyen hozzáférhettek az adatbázisokhoz, de mostantól csak akkor, ha saját maguk egyénileg előfizetnek rá.

Az Arcanum 2016 és 2019 között az Elektronikus Információs Szolgáltatás Programtanács döntése alapján még 100 százalék központi támogatást kapott, így a tagintézményei ingyen vehették igénybe a szolgáltatást, de az EISZ 2020-as költségvetésében már nem áll rendelkezésre forrás, amivel finanszírozhatnák az ingyenes hozzáférést. A kutatóknak ezután évi 30 ezer forintot kell fizetniük a hozzáférésért, vagy kisebb csomagokban 24 óráért 2500 forintot, 1 hónapra 5000 forintot vagy 6 hónapra 20 ezret.

Az Arcanum az ország legnagyobb, folyamatosan bővülő digitális periodika-adatbázisa, több száz hazai napilap, hetilap, tudományos és szakfolyóirat minden lapszámát közzéteszi, de sok lexikon és tematikus könyvgyűjtemény is van rajta, és történelmi térképekről és a magyar közgyűjteményekről is van adatbázisuk. Például megtalálható rajta a Nemzeti Sport minden lapszáma 1905 óta, vagy a Népszabadság (1944-2016) és a Népszava (1873-2019) összes száma. Eddig összesen több mint 30 millió oldalt digitalizáltak. A szolgáltatásra bárki előfizethet, bővebb információt itt lehet találni. (Media1)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér