Orbán azt javasolja, tolják jobbra az Európai Néppártot

POLITIKA
2020 február 18., 14:07

„Megosztom Önökkel az Orbán-memorandumot. Az Európai Néppárt megújítása rendszeresen felmerült az elmúlt időszakban folytatott nemzetközi megbeszéléseinken. A Néppárt megújítása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök úr ma az alábbi memorandumot juttatta el a néppárti partnereknek”írta ki Novák Katalin Fidesz-alelnök a Facebookra.

Ebben Orbán azt írja, hogy mára változott az Európai Néppárt (EPP) helyzete, „az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük”, „a kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl”. Szerinte a bürokrácia mellé álltak, és a keresztény inspirációkat nem képviselik nyíltan és öntudatosan.

Az EPP-ben felfüggesztett Fidesz elnöke szerint a politikai ellenfeleikkel szemben nem kínáltak vonzó alternatívát, és a belső ellentéteiket a nyilvánosság elé tárták. Szerinte az EPP centrista, a keresztény jobboldalról balra sodródó pártszövetség lett.

Orbán szerint termékeny vitára lenne szükség, de erre nem került sor, hanem Donald Tuskot említve azt írja:

„olyan elnököt választottunk, aki behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be”.

A Néppártban felfüggesztett tagsággal rendelkező Fidesz vezetője tehát az Európai Néppárt jelenlegi vezetését fúrja, és valószínűleg egy ilyen lázadáshoz keres Orbán szövetségeseket a levéllel.

A Fidesz azt javasolja a pártcsalád tagjainak, hogy fontolják meg az EPP stratégiai irányvonalának módosítását.

A Fidesz visszatérne a martensi örökséghez: „Wilfred Martens sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait, szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, offenzív bővítési politikával bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be. Ezzel tudtuk megelőzni az eddigi legerősebb szocialista baloldalt az Európai Parlamentben. Szoros frakciószövetséget között a torykkal és együttműködési megállapodásunk volt az ECR frakcióval. Wilfred Martens az unión kívül is szövetségeket keresett a törökökkel, az oroszokkal, de még a kínaiakkal is. Az amerikai pártokra, különös tekintettel a republikánusokra természetes szövetségesként tekintett.”

„Azt javasoljuk, hogy tagpártjainkat ne csak a baloldallal, de a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassuk”

– írja Orbán.