Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják

A Népszava értesülései szerint kozmetikázzák a mentők kiérkezési idejét, mert nem a beérkező segélyhívástól számítják, hanem onnan, amikor a mentőautó elindul. Ezzel pedig remekül el lehet fedni a kapacitáshiányt, hiszen egy mentőautó csak akkor tud elindulni, amikor már van.

Rétvári Bence államtitkár azt írta a jobbikos Lukács László kérdéseire válaszolva, hogy folyamatosan javul a kiérkezési idő, a sürgős esetekben ugyanis 2018 végén a 15 percen belüli kiérkezési arány még 78 százalék volt, egy évvel később ez a szám 82 százalékra emelkedett. Csakhogy a Népszava szerint ezeknek az adatoknak nem szabad hinni.

Szerintük a statisztikák elferdítik a valóságot azzal, hogy a kiérkezési időt a mentőautó elindulása és a helyszínre érkezés között számolják.

„Így az adatok nem csak azzal az egy-két perccel látszanak rövidebbnek, ami a kikérdezéssel telik, hanem teljesen elfedik azt, amikor kapacitáshiány miatt nincs elindítható gépkocsi a szolgálatnál. Ilyen helyzet a fővárosban és az ide tartozó agglomeráció esetében meglehetősen gyakran fordul elő. Úgy tudjuk: délután öt és hét óra között átlagosan 30 feladatot nem lehet azonnal kiadni, este hét után az ilyen esetek száma tízre csökken” - írja a lap.

A Népszava szerint azzal is lehet befolyásolni a statisztikai eredményeket, hogy az adatok csak a „prioritás egyes” kategóriára vonatkoznak, de ezen felül még vannak más, azonnali mentést igénylő esetek is, amit viszont nem láthatunk a statisztikában. 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy hiába fordítottak 15 milliárd forintot arra, hogy a sürgős esetek 90 százalékában 15 percen belül érjen ki a mentő, ez sajnos nem sikerült. Rétvári szerint 2018-ban 78 százalékban sikerült kiérkezni 15 perc alatt a sürgős esetekhez. Az ÁSZ egy vizsgálatban megkérdezte az ügyfeleket is, akik szerint viszont csak a hívások felében érkeztek ki 15 perc alatt a mentők. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér