Tiltakozók támadtak a Kínából kimenekítettek buszaira Ukrajnában

külföld
2020 február 21., 07:08

Több tucat tüntető lángoló barikádokat emelt és kövekkel támadt arra a hat buszra, amik a koronavírus-járvány sújtotta Kínából kimenekítetteket szállították elkülönítésre Novi Szanzsari kórházába. Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat tájékoztatása szerint a támadás előtt egy hamis levél kezdett terjedni, amelyben az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva azt a hazugságot terjesztették, hogy a kimenekítettek már fertőzöttek is.

Lángoló barikádokkal igyekeztek megakadályozni a Kínából kimenekítettek érkezését Novi Szanzsariban.
photo_camera Lángoló barikádokkal igyekeztek megakadályozni a Kínából kimenekítettek érkezését Novi Szanzsariban. Fotó: STR/AFP

Az egészségügyi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint valójában egyikük se beteg. Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke "együttérzésre" szólította a kődobáló zavargókat.

Csütörtökön 45 ukránt és 27 más állampolgárságú embert menekítettek ki a járvány epicentrumából, a közép-kínai Vuhan városából a kelet-ukrajnai Harkivba. Onnan hat busszal szállították a kimenekítetteket Novi Szanzsariba, ahol viszont lángoló barikádok és köveket hajigáló zavargók várták őket.

A BBC jelentése szeritn a Olekszij Goncsaruk miniszterelnök, Zorjana Szalecka egészségügyi miniszter és Arszen Avakov belügyminiszter is a városba utazott csillapítani a kedélyeket. A helyi sajtóban közölt videó alapján Avakov azzal próbálta nyugtatni a zavargókat, hogy "nem fertőzöttekről, hanem egészséges emberekről van szó", amire egy tiltakozó közbevágott, hogy "egyelőre". (Via BBC)