Tiltakozók támadtak a Kínából kimenekítettek buszaira Ukrajnában

Több tucat tüntető lángoló barikádokat emelt és kövekkel támadt arra a hat buszra, amik a koronavírus-járvány sújtotta Kínából kimenekítetteket szállították elkülönítésre Novi Szanzsari kórházába. Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat tájékoztatása szerint a támadás előtt egy hamis levél kezdett terjedni, amelyben az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva azt a hazugságot terjesztették, hogy a kimenekítettek már fertőzöttek is.

Lángoló barikádokkal igyekeztek megakadályozni a Kínából kimenekítettek érkezését Novi Szanzsariban.Fotó: STR/AFP

Az egészségügyi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint valójában egyikük se beteg. Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke "együttérzésre" szólította a kődobáló zavargókat.

Csütörtökön 45 ukránt és 27 más állampolgárságú embert menekítettek ki a járvány epicentrumából, a közép-kínai Vuhan városából a kelet-ukrajnai Harkivba. Onnan hat busszal szállították a kimenekítetteket Novi Szanzsariba, ahol viszont lángoló barikádok és köveket hajigáló zavargók várták őket.

A BBC jelentése szeritn a Olekszij Goncsaruk miniszterelnök, Zorjana Szalecka egészségügyi miniszter és Arszen Avakov belügyminiszter is a városba utazott csillapítani a kedélyeket. A helyi sajtóban közölt videó alapján Avakov azzal próbálta nyugtatni a zavargókat, hogy "nem fertőzöttekről, hanem egészséges emberekről van szó", amire egy tiltakozó közbevágott, hogy "egyelőre". (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér