Bemutatták az új brit útlevelet, amit egy francia-holland cég Lengyelországban gyárt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Márciusban kezdődik a hagyományos kék brit útlevelek kibocsátása Nagy-Britanniában – közölte szombaton a brit belügyminisztérium.

London a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) egyik jelképes jelentőségű mozzanataként hirdette meg a korábbi évtizedekben honos kék brit útlevél újbóli bevezetését a jelenlegi bordó helyett.

A bordó brit útlevél fedőlapjának tetején a European Union felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere.

A brit belügyminiszter, Priti Patel szombaton bemutatta az új kék útlevelet, aminek a fedőlapja a British Passport feliratot viseli, alatta a királyi címer szerepel, a fedőlap aljára pedig az ország hivatalos megnevezése került.

Az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le.

Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az Európai Unió akkori elődje, az Európai Gazdasági Közösség (EGK) iránymutatása alapján. De ez sosem volt kötelező, csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás, hogy a közösségen belüli utazás és az útiokmányok ellenőrzésének könnyebb legyen.

Az EU-tagságra utaló felirat már tavaly márciusban – a brit EU-tagság megszűnésére kitűzött eredeti időpontban – lekerült az újonnan kiállított útlevelekről, de az azóta forgalomba került új útlevelek színe továbbra is bordó volt.

Nagy-Britannia végül – a Brexit-folyamatot övező heves belpolitikai csatározások miatt – többszöri halasztás után idén január 31-én lépett ki az Európai Unióból.

Priti Patel belügyminiszter az új kék útlevél hivatalos szombati bemutatásakor azt mondta: a kilépés az Európai Unióból „egyedi lehetőséget teremtett nemzeti önazonosságunk helyreállítására”.

De a kormány arról nem beszélt, hogy az új útleveleket egy francia tulajdonú, hollandiai székhelyű cég, a Gemalto gyártja a lengyelországi Tczewben.

A brit belügyminisztérium közölte: a tulajdonosok személyi adatait és fotóját Nagy-Britanniában vezetik be az okmányokba, így az útleveleket kiváltó brit állampolgárok adatai nem kerülnek külföldre.

London a brit EU-tagság idején sem csatlakozott az uniós belső határellenőrzést lebontó schengeni övezethez, Nagy-Britanniában személyi igazolvány sincs, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok elsődleges útiokmánya az EU-n belüli utazásokhoz.

A brit belügyminisztérium a héten – a 2021-től esedékes új bevándorlási szabályozás részéleteit ismertetve – közölte: azok az életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akiknek már megvan a brexit utáni tartós letelepedésre szóló brit engedélyük, vagy jogosultak a megszerzésére, legalább 2025. december 31-ig a hazájukban honos személyazonossági igazolvány felmutatásával is beutazhatnak Nagy-Britanniába.

Nekik ezen a határidőn túl is lehetséges lesz a hazájukban kibocsátott személyi igazolvány használata a nagy-britanniai beutazáshoz, ha ezek a személyazonosító okmányok megfelelnek a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (International Civil Aviation Organisation, ICAO) szabványainak. De a nem Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak a brit kormány a jövőben szeretné fokozatosan megszüntetni a személyi igazolványok használatát a beutazáshoz. (MTI, CNN)