Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat

sport
2020 február 25., 18:43

Veszélybe sodorhatja az idén nyári tokiói olimpiát a koronavírus-járvány. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Dick Pound kedden azt mondta az AP hírügynökségnek adott interjújában, hogy a következő három hónapban dőlhet el, hogy megtartják-e a játékokat.

Dick Pound, a WADA volt elnöke, a NOB tagja
photo_camera Dick Pound, a Doppingellenes Világügynökség volt elnöke, a NOB tagja szerint akár törölhetik is az idei olimpiát, ha úgy alakul a járványhelyzet. Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto

Jelenleg úgy készülnek, hogy megtartják, de a NOB végső döntését majd az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével (WHO) folytatott egyeztetések után hozzák meg.

"Jelenleg minden arra utal, hogy a dolgok a normál rendben történnek majd. Szóval most a sportra fókuszálunk, de abban biztosak lehetnek, hogy a NOB senkit sem fog egy pandémiás helyzetbe küldeni" - mondta Pound, aki szerint az olimpia elhalasztása "nagyon nagyon komoly döntés, amit nem hozhatunk meg addig, amíg nincsenek megbízható tények, amire alapozhatnánk a döntést".

Amennyiben Tokióban nem tudják megrendezni a játékokat, valószínűbb, hogy egyszerűen törlik az olimpiát, minthogy más városban próbálják megrendezni. "Egy ilyen méretű eseményt, mint az olimpia, nem lehet csak úgy elhalasztani, nem lehet mondjuk októberben megrendezni" - mondta Pound. (Via Axios)