„Tiltakozom tehát a gyermekotthon bezárása ellen és az ott élő gyerekek megfélemlítése, elnyomása ellen...”

oktatás
2020 február 25., 20:55
comments 127

„Horger Antalok, ti nekünk kalász vagytok. A kalász arra billen, amerre fúj a szél. És a szél mi vagyunk, és a szél bármit elér”

– szavalta Molnár Áron színész, előadó az EMMI Báthory utcai épülete előtt kedd este egy flashmobon, amit a speciális szükségletű gyerekeknek otthont adó fóti intézményről rappelő Kislőrincz Dávidért szervezett az aHang civil szervezet.

photo_camera Szél Bernadett és jobbján Nagy Blanka.

A gyermekváros lakója dalában beszól a kormánynak, mivel az 2017-ben úgy döntött, hogy bezárja az intézményüket. Ilyenek hallhatók a számban:

„A szobámban nem zakatol kisvasút,/a kép a szüleimről már megfakult./40 hektárt és három tavat nyúlnál le tőlünk, plusz a kamat.”

Vagy:

„Mi Mohameddel rúgjuk kint a bőrt,/te meg a kerítésednél állhatsz őrt...”

link Forrás

A nóta betalált, Dávid ellen vizsgálat indult ugyanis, majd eltiltották a munkától is, amivel pénzt kereshetett. Az intézmény azóta zavarosan kommunikál az ügyben. Több magyarázattal álltak elő, mostanra már tagadják, hogy a rapszám tartalma miatt érte retorzió a fiút. 

A minitüntetésen körülbelül 150-en tiltakoztak. Felszólalt Hajdú Gergő aktivista, Molnár Péter, volt SZDSZ-es képviselő, a Fidesz egykori alelnöke és Molnár Áron, a noÁr formációból. Őt arról kérdeztük, hogy rajta kívül miért nem állt ki Dávid mellett egyetlen rapper, zenész sem: 

„Abban a hangulatban, ami van Magyarországon mérhetetlenül fontos, hogy a művészek ne csak a két-háromszáz évvel korábbi szövegeket szólaltassák meg. Eljött az ideje, hogy megszólaljanak közügyekben. Ezt meg kell tanulni. Fel kell ismerni, hogy mi az a szolidaritást. Amikor a Madách téren tüntetés volt a színházak szabadságáért, akkor sokan összegyűltek. Ez az ügy ugyanarról szól. Ez is művészet, és ez is a művészet korlátozása, ezt fel kell ismerni. Fel kell ébredniük. De semmi baj, van még egy kis idejük.”

Arra, hogy meglepődött-e, hogy nem egy belvárosi iskolából, hanem a fóti gyermekotthonból érkezett a rendszerkritika azt mondta:

„A rap erről szól. Ez a rap. Nem az, hogy milyen jó bulizgatni, meg piázgatni, meg csajozgatni. Nem. A rap kritika, társadalomkritika.”

Beszédében megidézte József Attila Születésnapomra című versét, és annak hősét, Horger Antal szegedi professzort, aki a Tiszta szívvel miatt eltiltotta a költőt a tanári pályától. Molnár Áron szerint ma Horger Antalok regulázzák Dávidot. Dávid sorsa párhuzamba állítható, a nevelőszülőknél, nagyon nehéz körülmények között felnőtt József Attiláéval. Arról rappel, hogy már alig emlékszik a szüleire, a Horger professzort felháborító Tiszta szívvel pedig így indul: „Nincsen apám, se anyám”.

Nagy Blanka is megjelent a demonstráción. A Momentumban politizáló egyetemista (aki még gimnazistaként, egy 2018-as, túlóratörvény elleni tüntetésen elmondott beszédével húzta ki a gyufát, és rántotta magára az egész fideszes médiát) azt mondta, hogy fontos, hogy kiálljunk azok mellett, akik mernek véleményt formálni a rendszerről, illetve az őket érő sérelmekről: „Dávidot retorzió érte, és ez egy ismerős szituáció nekem.” 

„Sajnos ott tartunk, hogy fel kell készülnie a legeslegrosszabbra, bármi érheti.” 

Hajdú Gergő, a rendezvény szervezője arról beszélt, hogy nem csak Kislőrincz Dávidért jöttek ki, hanem a fóti gyermekváros összes lakójáért és dolgozójáért. Szerinte egy ilyen intézménynek egy ilyen videó után nem büntetni kéne, hanem dicsérni és támogatni. Majd felolvasott egy kommentet a videó alól, amin már majdnem 150 ezer megtekintés van:

„Elég trauma egy gyermeknek, hogy szülei nélkül kell felnőnie és elindulnia az életben. Ha minden támaszt kiveszünk alóluk és a világba vetett csepp reményt is kiöljük belőlük, az nem hiszem, hogy hasznunkra, hasznukra válna. A kormányunknak állítólag fontos a jövő nemzedéke, és érdeke is, hogy minél többen maradjanak itthon, éljék le itt az életüket. Az intézkedéseik azonban nem ezt sugallják, tiltakozom tehát a gyermekotthon bezárása ellen és az ott élő gyerekek megfélemlítése, elnyomása ellen.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.