Tíz évre bebörtönöztek egy hongkongi könyvkereskedőt Kínában

Tíz év börtönre ítélték Kínában Gui Minhai hongkongi könyvkereskedőt, akit azzal vádoltak, hogy "tengerentúlra küldött hírszerzési információkat". Guit, aki svéd állampolgár is, 2015-ben egyszer már eltüntették, thaiföldi nyaralásáról hurcolták el. Azóta időről időre letartóztatták Kínában.

A 2015-ben eltüntetett könyvkereskedők, köztük Gui Minhai (jobbra) képe Kína hongkongi képviseletének kerítésén 2016 januárjában.Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Gui bűne valójában az lehetett, hogy Hongkongban több könyvet is kiadott a kínai Kommunista Párt felső vezetőinek magánéletéről.

Guit az eljárás során trükkösen megfosztották a svéd állampolgársága jelentette védelemtől. 2018-ban egyszerűen visszaállították kínai állampolgárságát, márpedig Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot. A svéd diplomatákat ezután be se engedték tárgyalására. Svédország amúgy nem ismeri el Kína döntését, és továbbra is harcol állampolgára szabadon bocsátásáért. "Követeljük, hogy Guit engedjék szabadon, és hogy konzuli segítséget nyújthassunk neki" - írta Ann Linde svéd külügyminsizter a Twitteren.

Kína a konzuli segítségnyújtás lehetőségét most a koronavírus-járványra hivatkozva utasította vissza. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó