Grúziában és Norvégiában is megjelent az új koronavírus

külföld
2020 február 26., 18:47

Grúziában (hivatalosan: Georgia) is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést a kaukázusi ország egyik állampolgáránál, aki Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkezett haza – jelentette be Ekaterina Tikaradze egészségügyi miniszter.

Giorgi Gaharia miniszterelnök ezért úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal, az intézkedésről tájékoztatták az iráni felet – közölte a kormányhivatal sajtószolgálata.

A beteg egy grúziai férfi, aki Azerbajdzsánon keresztül Iránból tért haza. A határon rosszul lett, és az orvosok rögtön a tbiliszi fertőző kórházba szállították, ahol a vírustesztnek pozitív eredménye lett.

Őszi táj a grúziai/georgiai Mestia közelében 2019. szeptember 29-én.
photo_camera Őszi táj a grúziai/georgiai Mestia közelében 2019. szeptember 29-én. Illusztráció: Dominika Zarzycka/NurPhoto

Az egészségügyi miniszter szerint nincs ok pánikra, mert a beteg gyakorlatilag nem tartózkodott grúz földön, most a tbiliszi kórház elkülönített részlegén ápolják, onnan minimális a veszélye a vírus továbbterjedésének. Azerbajdzsánban minden olyan embert karanténba helyeztek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival.

Norvégiában is kimutatták egy embernél a fertőzést – közölte a közegészségügyi hivatal. A beteget elkülönítve otthonában kezelik. A tájékoztatás szerint a fertőzött személy a múlt héten tért vissza Kínából, de nem tűnt betegnek, és nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna. (MTI)