Népmesei megoldással a kormány és a DK-jelöltjét is kinevezte a fővárosi közgyűlés, hogy leszerelje a kormány fenyegetését

A fővárosi színházak finanszírozásának a sorsa múlik azon, hogy ki lesz a Szabad Tér Színház vezetője. Eddig Bán Teodóra volt, a posztra kiírt új pályázatot elbíráló szakmai bizottság teljes egyetértésben állt ki mellette. Ahogy a kormány is. De egy váratlan fordulattal - ami mögött állítólag a közgyűlésben megerősödött DK áll - erős jelölt lett Benkő Nóra is, aki viszont nem kapta meg a szakmai bizottság támogatását. Miután minden zárt ajtók mögött történik, nem lehet tudni, valójában miért olyan fontos a kormánynak Bán Teodódra, és miért olyan fontos a DK-nak Benkő Nóra. 

A fővárosi közgyűlés előtt egy nappal Gulyás Gergely miniszter jelezte, hogy ha nem Bán Teodóra marad a Szabad Tér Színház vezetője, akkor a kormány kiszáll a fővárosi színházak finanszírozásából. A zsarolásnak is beillő fenyegetést Karácsony Gergely úgy próbálta megoldani, hogy Bán Teodóráé legyen a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Benkő Nóra pedig a Városmajori Szabadtéri Színházat vezesse. 

A közgyűlés többsége zárt ülésen ezt a megosztott javaslatot elfogadta - közölte az ülés után Karácsony a hvg.hu-val.

A közgyűlés elfogadta azt is, hogy öt intézmény (Katona, Örkény, Radnóti, Trafó és a sarkaltos ponttá vált Szabad Tér Színház) az eddigi vegyes (kormányzati és önkormányzati) finanszírozás helyett teljes egészében önkormányzati finanszírozású legyen, ami plusz 1,3-2 milliárdos költséget jelentene a fővárosnak. A többi színház esetében megmaradna a vegyes finanszírozás. (Tavaly a kormány 6,7 milliárdos támogatást adott a fővárosi színházaknak, ezt teljes egészében a főváros nem tudta átvállalni. Ezért választottak ki 4+1 színházat, ahol Karácsony szerint veszélyben érzik a kormányzati finanszírozás miatt a művészi szabadságot.)

Csütörtökön ülésezik a kormány és a főváros fontos ügyekben egyeztető fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, Karácsony és Gulyás részvételével. A színházak ügye biztosan téma lesz. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.