Változtatási tilalmat rendeltek el a Liget-projekt miatt a Városligetben

Budapest
2020 február 26., 13:13

Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett támogatta a testület.

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget „Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse”.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában azt mondta: a közfejlesztési tanács ügyrendjét és szerepét eddig senki sem kérdőjelezte meg. A tanács működését szabályozó kormányhatározat szerint a testület megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve a városligeti építési szabályzatot is – mondta Láng Zsolt. Ez egy olyan pont, amit most tisztán felrúgnak, hiszen a jogszabály kimondja, egyeztetni kell – mondta a fideszes politikus, aki javasolta, hogy a városvezetés vonja vissza a javaslatot, és akkor nem kezdeményez „állóháborút”.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője, zuglói polgármester azt mondta, a bizalmatlanságnak komoly alapja van, a Városliget beépítésével kapcsolatban sok kérdést nem tudnak. Szeretnék pontosan látni, hogy mit és hova akarnak építeni, ha ez megvan, akkor kezdeményezik, hogy vegyék le a Városligetről a változtatási tilalmat – mondta.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester azt mondta, úgy születtek meg a beépítések, hogy senkit nem kérdeztek meg, építési területnek kezelték a Városligetet. A terület zöldfelülete védelemre szorul, és erre alkalmas a változtatási tilalom – mondta.

Karácsony Gergely szerint a közfejlesztési tanács jó intézmény, sok kérdésben egyezségre jutottak a kormánnyal, de a Városliget nem tartozik ezek közé, Budapest és a kormány máshogy tekint a beruházásra. Karácsony szerint ez egy olyan ügy, amit nem tudnak konszenzussal megoldani, nincsenek közeledő álláspontok, ezért született ez az előterjesztés.

Változtatási tilalom a helyi építési szabályzat (itt a városligeti építési szabályzat) készítésének és módosításnak időszakára, annak hatálybalépéséig, de legfeljebb 3 évre rendelhető el. Az ez alá eső területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani és más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i ülésén határozott úgy, hogy nem támogatja a Liget projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósulását, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, aminek a kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. A testület felkérte Karácsonyt, hogy indítsa el a hatályos városligeti építési szabályzat azon rendelkezéseinek módosításához szükséges eljárásokat, amik „a Városliget közpark jellegének visszafordíthatatlan károsítását jelenleg lehetővé teszik” – emlékeztet az MTI.

Arról, hogy a Liget-projekttel milyen komoly problémák vannak, nemrég a Partizán csinált érdekes dokumentumfilmet:

link Forrás