A Fidesz-KDNP szavazói jobban félnek Izraeltől és az EU-tól, mint Moszkvától

politika
2020 február 27., 15:22

A Fidesz-KDNP szavazóinak a véleménye radikálisan eltér a magyarok nagy többségétől a Magyarországra nézve fontosnak vagy veszélyesnek tartott szövetségeseket illetően. Ez derült ki abból a február első két hetében 2500 ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből, amit az Euronews megbízásából az IDEA Intézet készített Magyarország szövetségi rendszeréről.

A kutatás szerint a fideszeseknek csak a harmada tartja első számú szövetségesnek az EU-t – a teljes lakosságnak viszont a kétharmada, a 2. helyezett Oroszország volt 12, a 3. az USA 8 százalékkal. Az ellenzéki szavazók Oroszországot látják a legveszélyesebbnek, a fideszeseknek viszont csak 12 százaléka gondolja így, a kormánypártiaknál a veszélyességet illetően az EU áll az első helyen.

Érdekesség, hogy az erősen EU-párti, az Európai Egyesült Államokkal kampányoló DK szavazói mind az EU-t tartják a legfontosabb partnernek, az egykor szélsőjobboldali Jobbik szavazóinak pedig 82 százaléka jelölte meg az EU-t a legfontosabb szövetségesként, ami az IDEA Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs szerint azt jelenti, hogy a párt lecserélte a szavazótáborát, vagyis néppártosodott.

Minél nagyobb városban él és minél magasabban képzett valaki, annál valószínűbb, hogy az EU-ra tekint első számú partnerként, Oroszország és az USA esetében ennek pont az ellenkezője figyelhető meg.

A második legfontosabb szövetséges minden párt szavazóinak kb. 45 százaléka szerint az Egyesült Államok, kivéve a Fidesz-KDNP-seket, ott Oroszország az 22 százalékkal. Kína a legfontosabb szövetségesek között nem nagyon került elő, a 2. legfontosabbak között nagyobb arányban a Fidesz és a Momentum szavazói említették.

A lakosság kicsit több mint fele szerint Oroszországgal kell elsősorban vigyázni: a momentumosok 86 százaléka, a jobbikosoknak 47 százaléka jelölte meg Oroszországot potenciális veszélyforrásként. A Fidesz szavazói itt is eltérnek az átlagtól: az oroszokat csak 12 százalék választotta, Izrael mellett az „egyéb” válaszlehetőségre is többen, 22-22 százaléknyian szavaztak, de a legtöbben az EU-ra. (Euronews)