Az idlíbi militánsok harctéri támogatásával vádolta Ankarát az orosz hadsereg, Törökországban lelőtték a Twittert

Tüzérségi csapásokkal, felderítő és csapásmérő drónokkal támogatja a szíriai kormányerők ellen harcoló militánsokat Törökország a szíriai Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben – mondta Oleg Zsuravljov ellentengernagy, a szemben álló szíriai felek kibékítéséért felelős orosz központ parancsnoka.

Zsuravljov a sajtóértekezleten azt mondta, ezzel Ankara megsérti az idlíbi feszültségcsökkentési övezetről Szocsiban kötött orosz-török megállapodást. A szíriai légvédelem kedden lelőtt egy Anka típusú török csapásmérő drónt, ami megsértette az ország légterét – mondta.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió helyszíni jelentése szerint a militánsok és „török szakértők” orosz és szíriai repülőgépeket igyekeznek megsemmisíteni hordozható légvédelmi rakétákkal. A csatorna közölte, hogy az orosz és a szíriai gépek hőcsapdák bevetésével védekeznek.

Reggel egy orosz katonai forrás valótlannak nevezte azokat a török sajtóban megjelent értesüléseket, amik szerint a militánsok visszafoglalták a kormányerőktől Szarakeb várost. Esti hírügynökségi jelentések szerint a Damaszkusz felügyelete alá február 8-án visszakerült település mégis gazdát cserélt, de a szíriai hadsereg bevett 20 másik települést.

Az elmúlt hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta a szíriai kormányerőket és szövetségeseit, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza a csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg a militánsok támadására válaszolt.

Török katonák felvonulása Idlibtől északra, február 25-én.Fotó: AHMAD AL-ATRASH/AFP

Helyi idő szerint este 11:30-kor Törökországban elérhetetlenné tette a Twittert a nemzeti szolgáltató, a Turk Telekom, miután állítólag török katonákat támadtak meg Idlíbben. Hivatalosan 9, meg nem megerősített hírek szerint 34 török katona hat meg az incidensben.

Arról, hogy török-orosz konfliktus fenyeget Szíriában, és az összefeszülés hátteréről kedden írtunk hosszabban. (via MTI, Anadolu AgencyNetblocks)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó