Nő a kannibalizmus a jegesmedvék között

2020 február 27., csütörtök 17:23

Orosz tudósok szerint növekszik a jegesmedvék körében a kannibalizmus: az Északi-sarkon a jégmezők olvadása miatt egyre kisebb az életterük és kevesebb a táplálékuk, ezért egyre gyakrabban fordul elő, hogy egymást falják fel.

„Régóta tudjuk, hogy előfordul kannibalizmus a jegesmedvéknél, aggodalomra az ad okot, hogy míg ez korábban ritka volt, mostanában nagyon gyakran fordul elő” – mondta Ilja Mordvincev jegesmedve-szakértő, a moszkvai Szevercov Ökológiai és Evolúciós Problémák Intézetének kutatója Szentpéterváron.

Mordvincev szerint vannak olyan évszakok, amikor nincs elég élelem, és a nagy hímek rátámadnak a nőstényekre és a kölykeikre, de azt mondta, az esetszám növekedését az is magyarázhatja, hogy egyre többen dolgoznak az Északi-sarkon és így többen jelentik, ha ilyesmi történik. „Ma már nemcsak a tudósoktól kapunk információkat, hanem az egyre növekedő számú olajmunkástól és védelmi minisztériumi alkalmazottól is” – mondta.

A Barents-tengernek az a vidéke, ahol a jegesmedvék vadászni szoktak, ezen a télen forgalmas útvonala lett a cseppfolyós földgázt szállító (LNG) hajóknak. „Az Ob-öböl mindig is a jegesmedvék vadászterülete volt. De most egész évben fel van törve a jege” – mondta.

Oroszország, ami már most is a világ egyik legfontosabb olaj- és földgázexportőre, lendületesen fejleszti az LNG-kitermelését az Északi-sarkvidéken, jelentősen növelte katonai létesítményeit is a térségben.

Vlagyimir Szokolov, aki számos expedíciót vezetett már az Északi- és a Déli-sarkra, azt mondta, idén a jegesmedvék viselkedését az extrém időjárás változtatta meg a Spitzbergákon, mivel nagyon kevés hó esett, és eltűntek a jégtáblák.

Az orosz kutatók megfigyelték, hogy egyre több jegesmedve vándorol el hagyományos vadászterületéről, a globális felmelegedés miatt ugyanis elolvadnak a jégtáblák.

Szokolov emlékeztetett arra, hogy az elmúlt negyed évszázadban az Északi-sark jege a nyár végére 40 százalékkal csökkent, és hamarosan a jegesmedvék nem tudnak majd a jégtáblákról vadászni, ezért a partvidékre és a félszigetekre vándorolnak.

Jegesmedvék az orosz távol-keleten, Rirkajpij település közelében Fotó: WWF

A Baffin-öböl jegesmedvéiről pedig nemrég azt jelentették, hogy soványabbak, és kevesebb bocsuk is születik az 1990-es évekhez képest. (MTI)