Heti két razzia: rászáll a budapesti rendőrség a gyalogosokra

Gyalogosrazziákra számíthanak a budapestiek a következő időszakban, a fővárosi közlekedési rendőrök ugyanis hetente kétszer - előre be nem jelentett helyeken és időpontokban - ilyen razziákat fog tartani -  írta meg a hirado.hu pénteken.

Az anyagból sajnos nem derül ki, hogy pontosan mire számíthatnak a gyalogosok és közösségi közlekedők: mérik-e a gumitalpuk barázdáinak profilmélységét és szondáztatnak-e, vagy csak elbújva figyelik, hogy valaki szabálytalan helyen vagy pirosnál megy-e át az úton.

Az akció indoka az, hogy  idén már 9 ember halt meg gyalogosgázolásban és a rendőrség szerint ebből 6 esetben egyértelműen a gyalogos volt a hibás. 

Balogh Ádám, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, a balesetek leggyakoribb oka, hogy a gyalogosok nem a kijelölt átkelőhelyen mennek át vagy a tilos jelzés ellenére lépnek az úttestre. Egyre többször tapasztalják azt is, hogy a gyalogosok olyan tevékenységet végeznek, ami eltereli a figyelmüket a közlekedésről, és nem néznek körül: telefonálnak, üzenetet írnak vagy éppen zenét hallgatnak.

Mivel azt semmi sem tiltja, hogy legális helyen, mondjuk egy zebrán zöld jelzésénél valaki zenét hallgatva keljen át, érdekes lesz figyelni, hogy mit akar kezdeni a jelenséggel a rendőrség.

A BRFK szerint kirívóan sok haláleset történt az idén a figyelmetlenség miatt, ezért halálos gázolások felvételeivel szeretnék figyelmeztetni a lakosságot arra, hogy körültekintően közlekedjen.

Azt írták: a halálos és az elütéses balesetek visszaszorítása érdekében a BRFK megkezdte a gyalogosok közlekedésbiztonsági ellenőrzését, ezt főként forgalmas kereszteződésekben végzik. A hirado.hu-nak küldött tájékoztatásuk szerint a cél a gyalogosok közlekedési moráljának javítása.

A hirado.hu cikkében azt írják, hogy ez elmúlt hetekben két ilyen akciót már végrehajtott a rendőrség: 

Először február 18-án Budapesten, a Blaha Lujza téren, a VIII. kerületi Baross téren és a VII. kerületben, az Erzsébet körút–Király utca kereszteződésében. Összesen negyven emberrel szemben intézkedtek.

Második alkalommal február 25-én Budapest XX. kerületében, a Helsinki úton ellenőrizték a gyalogosforgalmat, és 35 járókelővel szemben kellett intézkedniük. Az intézkedések minden alkalommal figyelmeztetéssel zárultak.

(via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér