Jön az éjféli záróra és a szigorú kritériumrendszer a bulinegyedben

Elfogadták azt a javaslatcsomagot, ami belső Erzsébetváros, vagyis a bulinegyed zajcsökkentéséről szól, tudta meg a Népszava.

Korábban Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere a 444-nek adott interjújában azt mondta: komoly szigorítások jöhetnek a szórakozóhelyekre, ha elfogadják a javaslatcsomagot.

A csomag egyik fő eleme, hogy a szórakozóhelyek csak éjfélig tarthatnak nyitva, és csak azok fogadhatnak tovább vendégeket, akik megfelelnek egy szigorú kritériumrendszernek:

  • A szórakozóhelyek nem végezhetnek áruszállítást este 10 és reggel 8 óra között.
  • Éjfél után mindenki számára elérhetővé kell tenni az illemhelyeket, és ezt piktogramokkal is a turisták tudomására kell hozni.
  • Az utcán való alkoholfogyasztás ellenőrzésekkel, valamint olyan személyzettel akarják visszaszorítani, akik figyelik, hogy a szórakozóhelyről ne vihessenek ki alkoholt az utcára.
  • A zenés helyeknek csúcslimiternek nevezett zajmérő eszközöket kell beszerezniük, továbbá igazolniuk kell, hogy a helyiségben van egy akusztikai szakértő.
  • Szigorúbban veszik majd a nyílászárók csukva tartását, és forgalomzáró berendezést is fel kell szerelniük, hogy pontosan annyi ember tartózkodhasson a szórakozóhelyen, amennyi elő van írva a katasztrófavédelmi előírásokban.
  • Éjfél után megtiltják a műanyagpoharak használatát és a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek kötelességük lesz naponta legalább egyszer letakarítani a hely előtt a járdát.

Azok a vendéglátóhelyek, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, egy évre kapnak engedélyt az éjfél utáni nyitva tartásra. Azok a szórakozóhelyek, amelyek megsértik a kritériumrendszert, először figyelmeztetést kapnak, aztán pénzbüntetést, majd három napos zárva tartásra kötelezik őket, végső esetben pedig megvonják az éjfél után nyitva tartáshoz való jogukat. 

A kerület a kritériumrendszer bevezetése mellett egy plakátpályázatot is hirdetett, amire olyan grafikusok, művészek jelentkezhetnek, akik például a vandalizmus vagy szemetelés témáját dolgozzák fel. A plakátokat később kihelyezik a köztereken és a vendéglátóhelyeken is. (Népszava)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó