Megvertek egy szingapúri diákot Londonban a koronavírus miatt

Rasszista támadás ért egy szingapúri diákot az utcán Londonban. Egy csapat fiatal azért verte meg, mert „nem akarják hogy a koronavírus elterjedjen az országban”, írja a CNN.

Jonathan Mok

A 23 éves Jonathan Mok egy Facebook-posztot tett közzé a rasszista támadásról, ami február 24-én este az utcán sétálva érte. A szingapúri származású, de Londonban tanuló Mok este negyed 10-kor sétált egy zsúfolt, boltokkal teli utcán, amikor mellette elhaladva egy csapat huszonéves fiatal egyike valamilyen megjegyzést tett rá, amiből Mok csak a koronavírus szót hallotta ki. Ez annyira megdöbbentette, hogy hosszan megbámulta a csapatot, akik erre odamentek hozzá és kötekedni kezdtek. 

Mok elmondása szerint az akcentusuk miatt nem pontosan értette, hogy mit beszélnek, de teljesen lesokkolta és feldühítette, hogy a származása miatt bélyegezték meg. Ekkor érkezett az első két ütés az arcába, ami után az egyik támadója azt mondta:

„Nem akarom a koronavírusodat az országban.”Ezután ütötték meg harmadszorra is, amivel már eltörték az arccsontját, a szeme alatt pedig hatalmas vérömleny keletkezett. Mok feljelentést tett a rendőrségen, de még keresik az elkövetőket.

Jonathan két éve tanul Angliában, de elmondása szerint ez volt az első eset, hogy rasszista támadás érte. 

A koronavírus kirobbanása óta azonban ez az eset egyáltalán nem egyedi az országban. Egy gyűlöletbűncselekményekkel foglalkozó angliai szervezet, a Stop Hate UK azt állítja, hogy egyre több olyan hívást kapnak, amikor kínai emberek arról számolnak be, hogy rasszizmust tapasztaltak vagy szidalmazták őket a koronavírus miatt. 

Nagy-Britanniában eddig 35 koronavírussal fertőzött embert regisztráltak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó