A budapesti belvárosba költözhet az egész Pázmány

oktatás
2020 március 05., 07:02

A kormány nevében Semjén Zsolt benyújtott egy törvényjavaslatot a parlament elé, ami arról szól, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a Palotanegyedben kap épületeket, cserébe az állam ingyen megkapja az egyetem piliscsabai kampuszát. A törvényjavaslat szerint erre azért van szükség, mert a PPKE jelenleg széttagoltan (Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban) végez oktatási tevékenységet, ez pedig „hátrányos hatással van PPKE egyes fakultásainak működésére”. Az egyetem karainak egy helyre terelése pedig az egyetem „súlya” miatt indokolt.

A PPKE az egyetem jelenlegi, Szentkirályi utcai főépületével szemben kap ingatlanokat, azokat, amik korábban a Magyar Rádióhoz tartoztak, köztük az Esterházy-palotát és a Károlyi-palotát.

Az, hogy az állam mit kezd a cserébe kapott piliscsabai épületekkel, még nem tudni. A PPKE egyébként nem állami, hanem egyházi fenntartású egyetem, Semjén törvényjavaslata kicsit magyarázkodik is, szerintük az állam és egyház szétválasztása nem jelenti azt, hogy az egyházak ne kaphatnának támogatást az államtól. (via Index)