Csoportos német nyelvtanfolyamon is részt vett az egyik, koronavírussal fertőződött iráni diák

Egészségügy
2020 március 05., 16:41

Az Index azt írja, február 26-án a koronavírussal megfertőződött egyik iráni diák a budapesti Goethe Intézetben egy kb. 6 fős csoportos német nyelvtanfolyamon is részt vett (egyetlen órán).

Az iráni diák, aki a Semmelweis Egyetem gyógyszerész-hallgatója, 2 nappal azután tette ezt, hogy megvizsgálták, de ekkor még nem lehetett tudni a vizsgálat eredményét.

A lap úgy tudja, a résztvevőket csütörtökön értesítették telefonon, hogy otthoni karanténba kell menniük a közvetlen családtagjaikkal együtt, de van olyan is, akit még nem értek utol. Az Index azt írja, az érintettek nem a hatóságoktól tudták meg, hogy a fertőzött a csoportba járt, hanem az egyikük nyomozta ki a hírek alapján, és emlékezett arra, hogy egy iráni gyógyszerész-hallgató is odajár, és ő szólt a hatóságnak, ezután hívták fel a többi résztvevőt.

Az Indexnek egy résztvevő azt mondta: a külföldi férje tanul a csoportban, és amikor megtudta, hogy a férjét otthon maradásra kérték, érdeklődni kezdett, majd miután megtudták, hogy a felesége, neki is szóltak, hogy ne menjen dolgozni.

A Goethe Intézetet az Indexszel közölte, hogy amint megtudták, hogy ki az érintett, azonnal értesítettünk mindenkit, és együttműködnek az adott hatósággal, sőt már a múlt héten is megtettek minden szükséges óvintézkedést.

Kásler Millós emberierőforrás-miniszter elmondta, hogy február 22-én jött vissza Budapestre légi úton a két iráni hallgató, február 24-én jelentkeztek az üzemorvosnál, tegnap-tegnapelőtt helyezték karanténba őket, és ekkor vettek mintákat tőlük. Arra a kérdésre, hogy mit csináltak a 10 napban, mire karanténba kerültek, Kásler azt mondta: „értelemszerűen élték az egyetemisták életét”, mindketten párkapcsolatban élnek, a karantén az élettársaikra is vonatkozik. Február 24. és március 2. között mozogtak a városban, találkoztak több társukkal.