Elutasította Michel Platini fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökének fellebbezését, így érvényben maradt a francia sportvezető négyéves eltiltása.

A bíróság hét tagja egyhangúlag döntött úgy, hogy elutasítják a beadványt. Amennyiben a jelenleg 64 esztendős Platini nyert volna a perben - azaz érvényt adtak volna a fellebbezésének -, úgy jogi elégtételért fordulhatott volna bírósághoz. Így viszont ez volt az ötödik jogi veresége.

A játékosként Európa-bajnok francia szakembert a nemzetközi szövetség (FIFA) 2015-ben hűtlen kezelés miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot fogadott el Joseph Blattertől, a FIFA akkori elnökétől. A FIFA szerint az „indokolatlan” kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt. Platini szerint ez az eltiltás az ő alapvető jogait sérti.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) később négy évre csökkentette Platini büntetését, aki így tavaly október óta ismét tevékenykedhet a futballban. Két hónapja arról írt a sajtó, hogy Platini visszatér a futball világába, és a profi labdarúgók nemzetközi szakszervezetét (FIFPro) vezető Philippe Piat személyes tanácsadója lesz. A szintén francia Piat és Platini 1972 óta ismerik egymást, előbbi elnöki megbízatása még két évig érvényes. A hírek szerint nem jelölteti magát újra, és francia médiainformációk szerint Platini lehet az utódja. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.