A szerb egészségügyi miniszter teljesen egyértelműen arra utalt, hogy az ő első betegük Budapesten kapta el a koronavírust

Nem rég ért véget a szerb egészségügyi miniszter, Zlatibor Loncar sajtótájékoztatója az ország első koronavírusos betegéről. A miniszter egyértelműen arra utalt, hogy a 43 éves férfi Budapesten kapta el a vírust, ráadásul egy olyan embertől, akiről eddig a magyar hatóságok nem adtak külön tájékoztatást.

Loncar egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 43 éves férfi testvérét látogatta meg Budapesten, aki lázas volt, köhögött, és a koronavírusra jellemző tünete voltak. A miniszter szerint a férfi ezután hazaindult Szerbiába, amikor pedig rosszul lett, akkor nagyon felelősségteljesen járt el, elkülönítette saját magát és értesítette a hatóságokat. Most a szabadkai kórházban ápolják.

A Magyar Szó közben szintén a szerb egészségügyi miniszterre hivatkozva azt írja, hogy a férfi, miután észlelte magán a tüneteket

„a gyermekeit falura küldte rokonokhoz, és ő maradt egyedül otthonában feleségével. Ő maga az elmúlt napokban nem járt sehova, felesége beszerzett számára mindent.”

A szerb eset azért is érdekes, mert a magyar kormányzati tájékoztatás alapján nem egyértelmű, hogy a férfi testvére, a Budapesten betegeskedő nő a magyar hatóságok látókörében van-e. Eddig a kormány négy koronavírusos esetet ismert el, 3 iráni és egy brit állampolgárét, de ezen kívül 39 ember van karanténban, tehát nem kizárt, hogy a szabadkai férfi testvére ezek között van, csak valamiért a tesztet nem tudták még elvégezni rajta, vagy annak az eredménye eddig nem készült el.

Sem a szerb sem a magyar hatóságok nem adtak eddig tájékoztatást arról, hogy a szabadkai férfi hogyan (autóval?, busszal?, vonattal?) ment haza Szerbiába, kikkel érintkezett közben, és hogy azokat az embereket elkülönítették-e.

A szerb férfi esetével kerestük a belügyminisztériumot, amint válaszolnak, azt közölni fogjuk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.