A szomszédos országokban kicsivel, több nyugat-európai országban meredeken nőtt a fertőzöttek száma

külföld
2020 március 07., 18:49
Egészségügyi dolgozó egy dél-koreai sürgősségi tesztközpont előtt
photo_camera Egészségügyi dolgozó egy dél-koreai sürgősségi tesztközpont előtt Fotó: ED JONES/AFP

A koronavírus a világ 94 országában van jelen, a fertőzöttek száma 106 ezerre, a haláleseteké 3562-re nőtt, 59 ezer gyógyult betegről tudunk. Kínán kívül a gócpontok továbbra is Dél-Korea, Irán, Olaszország és Németország - írja az MTI.

A szomszédban

  • Szlovéniában és Horvátországban is tizenkettőre nőtt az új koronavírussal megfertőződöttek száma, a kórokozó terjedése miatt a szlovén kormány betiltja a nagyobb rendezvényeket és összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot.
  • Szlovákiában elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a Covid-19 vírus jelenlétét, a két új fertőzött ennek a férfinak a felesége és a fia, utóbbi nemrég tért haza Velencéből.
  • Két új esettel immár 11-re emelkedett a Romániában diagnosztizált betegek száma, szombaton egy temesvári és egy vajdahunyadi tinédzser lány szervezetében mutatták ki a kórokozót.

Európa

  • Németországban már 684 a fertőzéses esetek száma, Franciaországban 613, Spanyolországban 374, Svájcban 214, Nagy-Britanniában 163, Hollandiában 128, Norvégiában 113, Belgiumban 109, Svédországban 101, Ausztriában 55, Görögországban 45, Izlandon 43, Dániában 23, Csehországban 19, Írországban 18, Finnországban 15.
  • A római kormány szombatra virradóan újabb óvintézkedések bevezetéséről határozott: 20 ezerrel növelik az egészségügyi dolgozók létszámát, köztük mintegy ötezer orvost vesznek fel, a kórházak egyebek mellett ötezer lélegeztetőgépet vásárolnak, a bíróságok épületeit lezárják május végéig, a hatóságok szállodákat foglalhatnak le karanténok kialakítására.
  • Elkapta a fertőzést Nicola Zingaretti, az olaszországi kormánykoalícióban résztvevő Demokrata Párt (PD) főtitkára, tünetei enyhék, otthonában kezelik, és mindenkit arra kért, ne pánikoljon.

Kína

  • Jelentősen csökkent Kína exportja és importja az év első két hónapjában az új típusú koronavírus-járvány következtében: a szombaton közölt adatok szerint a Kína és Európa közötti kereskedelmi forgalom értéke 14 százalékkal, míg az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem 19 százalékkal esett vissza.
  • Összeomlott egy karanténnak használt, többemeletes szálloda a délkelet-kínai Csüancsouban szombaton, mintegy hetvenen rekedtek a romok alatt, két óra alatt 34 embert mentettek ki a törmelék alól, a baleset okát egyelőre nem tudni.
Kínai férfi kutyát sétáltat
photo_camera Kínai férfi kutyát sétáltat Fotó: NOEL CELIS/AFP

A világ többi részén

  • Iránban az új halálesetek között van egy parlamenti képviselőnő is, a fertőzöttek száma egy nap alatt 1076-tal 5823-ra nőtt.
  • Dél-Korea 448 új koronavírus-fertőzésről számolt be szombaton, amivel 7041-re nőtt a számuk az országban, ami a legnagyobb szám Kínán kívül a világban.
  • A San Francisco közelében veszteglő, mintegy 3500 utast szállító Grand Princess üdülőhajón 46 tesztet végeztek és 21 koronavírussal fertőzött embert találtak - jelentette be Mike Pence amerikai alelnök, és hozzátette: az üdülőhajót egy nem kereskedelmi kikötőbe irányítják, ahol a vizsgálatok idejére mindenkit karanténba helyeznek.
  • Az egyiptomi Luxorban karanténba helyezték annak az Asszuánból induló kirándulóhajónak az utasait (akik amerikaiak, franciák és indiaiak), amelyen az előző nap 12 fertőzöttet azonosítottak.
  • A Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló ciszjordániai Betlehem egyik szállodájában elővigyázatosságból karanténba helyeztek 15 amerikai turistát, a város maga is vesztegzár alatt van csütörtök óta.