A háziorvos homeopátiás védekezést ajánl a koronavírus ellen Acsa község hivatalos honlapján

Egészségügy
2020 március 10., 08:53

A “HÁZIORVOS TÁJÉKOZTATÓJA” felirat alatt, “Koronavírus prevenció homeopátiával” címmel dr Jakab László György háziorvos arról tájékoztatja a Pest és Nógrád határán fekvő Acsa község lakosságát, hogy 

“vezető francia homeopata orvosok a koronavírus prevenciójára a Phosphorust javasolják CH-15-ös potenciában”. 

Hogy a szakkifejezésekben gazdag szöveg később pontos típussal és adagolással adja meg a járvány megelőzéséhez a háziorvos szerint szükséges homeopátiás szereket. 

A szövegben utalás sincs a koronavírus-fertőzés megelőzésének más módszereire. Acsa község honlapján ezen kívül nem szerepel semmiféle közlemény, figyelmeztetés, jó tanács vagy bármiféle egyén utalás a koronavírussal kapcsolatban. 

Aki acsai és a települése hivatalos weboldaláról tájékozódik, az hivatalosnak tekintheti, hogy a járványt homeopátiával lehet megelőzni.

A háziorvos szövegében nincs utalás arra, hogy az Európai Unió tudományos akadémiáinak közös szervezete, az EASAC 2017-ben arra jutott, hogy a homeopátiának nincsen semmiféle bizonyítható, ellenőrizhető pozitív hatása, sőt indirekt módon veszélyes is lehet.  Sem arra, hogy ezzel a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya is egyetért

(A műfaj a szürke zónában mozog, mert bár tudományos kutatásokra alapozva többször is kimondták, hogy humbug, ezzel együtt nem illegális. Az EU-ban becslések szerint 100 millióan szednek ilyen szereket. De már az a homeopátia eddig bástyájának számító Franciaország is sokkal visszafogottabb, ahol eddig az állam a vételár 30 százalékával támogatta a homeopátiás szerek vásárlását. Miután egy kutatás ott is bebizonyította, hogy a módszer hatástalan, Agnes Buzyn egészségügyi miniszter tavaly bejelentette, hogy idén 15 százalékra csökkentik az ártámogatást, ami 2021-ben teljes megszűnik.)

Az ügyben sikerült elérnem Jakab László György háziorvost, aki nyitásnak rögtön azt hangsúlyozta, hogy a homeopátia Magyarországon elfogadott, jogilag elismert terápia. 

A legérdekesebb az volt, amikor elmesélte, hogy 

a homeopátia koronavírus elleni hatékonyságáról egy hazánkban is jelen lévő francia homeopátiás gyártó cég orvosoknak tartott továbbképzésén értesült nemrég. 

Ezen a továbbképzésen elmondása szerint sok témakör került szóba, ezek közül volt az egyik, a legaktuálisabb a koronavírus-járvány. 

Arra a kérdésre, hogy a szövegben miért nincs utalás sem a védekezés egyéb módjaira, az orvos azt mondta, hogy más csatornákon rengeteg információt kap a lakosság erről, ő azokhoz kívánt szólni, akik hisznek a homeopátiában és élni szoktak vele. A települési honlapon, ahol a szöveg megjelent, ehhez képest nem olvasható semmilyen más tájékoztatás a témában. 

Jakab László György többször is elmondta, hogy ő a betegeinek nem kizárólag homeopátiát szokott javasolni a járványra, - “nem akarom azt mondani, hogy ez kizárólagos”  - például vitaminok szedését is szokta ajánlani.

Az ügyben megkerestem Acsa független polgármesterét, Zemen Szilviát, amint beszéltünk, frissítem a cikket.

Update: Sikerült elérnem őt, itt a friss cikk "Acsai polgármester: Nem bírálhatom felül egy orvos szakvéleményét" címmel.

update 2.: Most van 2 óra 52 és most vettem észre, hogy a háziorvos szövegét leszedték a települési weboldalról és a falu Facebook-oldaláról is.