Az olasz karantén elől ellenőrizetlenül hazamenekülőkkel nem tud majd mit kezdeni a járványügy

Egészségügy
2020 március 10., 14:04

Mi lesz azokkal a magyarokkal, akik a római magyar nagykövetség biztatására vagy csak úgy maguktól elmenekülnek az olasz vesztegzár elől, és a napokban érkeznek haza? Ez volt a fő kérdése a koronavírus-járvány hazai kezelésére felállított Operatív Törzs tagjai keddi sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, a járványügyi hatóságok terve, hogy a külső schengeni határokon használatos módszerekkel szűrik majd az Olaszországból hazaérkező magyar állampolgárokat, és emellett mindenki mást, aki az ottani járványügyi korlátozásokat megszegve mégis elhagyja az országot.

Mérik a beutazók lázát, kikérdezik őket, és ha ezek alapján gyanús lenne, hogy elkaphatták a vírust, megfigyelés alá kerülnek valamelyik infektológián, illetve laborvizsgálat következik.

Sajtókérdésekre ugyanakkor az Operatív Törzs elismerte, a határok nyitottsága miatt az autóval érkezőket nem lehet csak úgy megállítani (a közúti forgalomban érkezők többnyire Szlovénia vagy Ausztria felől lépnek be az országba), tehát azokat, akik érkezésükről nem tettek bejelentést az olaszországi konzulátusokon, nem tudják ellenőrizni.

Tőlük azt kérik a hatóságok, maguktól tartsák be a kéthetes otthontartózkodásra vonatkozó szabályt.

Az Operatív Törzs egyelőre nem tervezi az országban tanítási szünet elrendelését és iskolák bezárását, de Lakatos Tibor rendőrezredes, az Operatív Törzs belügyminisztériumi tagja azt mondta, ha a fertőzöttek száma tovább nő, nálunk is indokoltak lesznek ilyen lépések.

Az azonban valószínű, hogy hamarosan korlátozzák a sportrendezvényeket, az Operatív Törzs erről szóló javaslatait a napokban tárgyalja a kormány.

Megnézték, az egészségügyi dolgozók biztos betartották-e az előírásokat

Ami az eddig megbetegedetteket és a kórházi megfigyelés alatt állókat illeti, Müller Cecília szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy nem elég egyeten laboratóriumi tesztet végezni egy-egy gyanús eseten.

A 12 fertőzésből négy olyan eset volt, ahol az első vizsgálat negatív lett, és csak második volt pozitív – mondta Müller. Hangsúlyozta: Magyarországon a WHO által javasolt szűrési eljárásrendet alkalmazzák, és bár „számos más egyéb eljárás van a látókörünkben, ezek nem validáltak, és hamis biztonságérzetet adhatnak”.

Az újságírók megkérdezték a főorvost, miért helyezett karanténban a Nemzeti Népegészségügyi Központ 16 egészségügyi dolgozót, akik részt vettek a 70 éves koronavírus-fertőzött férfi az ápolásában a Dél-Pesti Centrumkórházban. Müller azt mondta: a dolgozók állításuk szerint viselték a kötelező védőfelszereléseket,

„de túlbiztosítottuk magunkat, és mégis elrendeltük a megfigyelésüket”.

Müller szerint az, hogy végül bebizonyosodott: a karanténba helyezett egészségügyi dolgozók tesztjei negatívak lettek, bizonyíték arra, hogy valóban betartották a szabályokat.

Sajtókérdésre kiderült az is: körülbelül 1600 lélegeztetőgép van jelenleg az országban, ami az Operatív Törzs számításai szerint elegendő lehet a járvány kezelésére, de arról már nem tájékoztattak, hogy mennyi fertőzöttel kalkuláltak, amikor ezt számolták.

Közben már megkezdődött extra férőhelyek felszabadítása a karanténba helyezettek számára, az Operatív Törzs több intézményt is bevon ebbe a felkészülésbe. A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai tömbjét is előkészítik erre a célra.