A nagykövetség azt kéri az Olaszországban vakációzó magyaroktól, hogy minél hamarabb induljanak haza

utazás
2020 március 10., 04:15

A római magyar nagykövetség az oldalán közleményben tájékoztatta az Olaszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy a koronavírus miatt az olasz hatóságok keddtől az egész ország területére kiterjesztették karanténintézkedéseket, melyek értelmében kizárólag munka- vagy egészségügyi, illetve alapvető szükségletek kielégítésére irányuló nyomós indok miatt engedélyezett otthonaik, szálláshelyeik elhagyása.

Ugyanakkor a magyar követség felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezés nem akadályozza az ország területén tartózkodó külföldi állampolgárok hazajutását,

ezért kérik, hogy aki turisztikai céllal tartózkodik Olaszországban, a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról.Hozzátették, hogy az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.

A gyakori járattörlések és -ritkítások miatt kérjük, hogy tájékozódjanak a légitársaságok honlapján, vagy ügyfélszolgálati elérhetőségein az aktuális helyzetről. Az autópályákon történő közlekedést szintén ellenőrzik a hatóságok, azonban a lakóhely szerinti országba történő hazajutás nem esik korlátozás alá. Egyéb, kellően nem indokolt úticélok irányában való közlekedés esetén pénzbüntetés és elzárás kiszabására is lehetősége van az olasz hatóságoknak. Az árufuvarozóknak szintén igazolniuk kell úticéljukat” - írja a nagykövetség.