A kormány szerint az orvosi kamara zsarol és valótlanságokat állít veszélyhelyzetben

Egészségügy
2020 március 11., 19:32

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy látja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyhelyzetben zsarol és valótlanságokat állít.

A minisztérium a közleményében határozottan tagadta azokat, amik a kamara vezetőinek sajtótájékoztatóján hangzottak el. A MOK arra kérte a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzéséért.

Az Emmi azt írta, minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak. A mentők védőruhában viszik be azokat, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. További 60 ezer olyan speciális maszk van, ami a legnagyobb biztonságot garantálja azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírusos betegekkel és fertőzésgyanús emberekkel – sorolta az Emmi.

A tárca szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje biztosítja, hogy a háziorvosok a lehető legkevésbé találkozzanak azokkal, akiknél felmerülhet a koronavírus-fertőzés.

Az Emmi azt írta: „A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell – ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen –, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket.” A betegeik biztonságán túl a sajátjukért is felelnek, ha kell, az állam kisegíti őket, most például védőmaszkokkal – írta az Emmi.

A közlemény szerint nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság informálása: az operatív törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és emaileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal.

Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben „próbálja zsarolni a kormányt” az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével – véli a minisztérium, ami szerint ilyenre sehol nincs példa a világon.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán elismerte a koronavírusról tartott sajtótájékoztatóján, hogy valóban vannak nehézségek azoknak a maszkoknak a beszerzésében, amik tényleges védelmet nyújtanak a koronavírus ellen.

Arról itt írtunk, hogy a kormánypropaganda hogyan igyekszik rendetlenkedő irániakra tolni a járvány miatt kialakuló problémát.